De ce folosirea ecranelor de către copii ar putea provoca probleme

sursă foto: Arhiva EvZ

Prea mult timp petrecut în fața ecranelor ar putea duce la un comportament ciudat în rândul copiilor, a constatat un studiu.

Fiecare oră petrecută în fața ecranelor de copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani a fost legată de un risc cu 9% mai mare de a avea tendințe suicidale mai târziu în viață.

Tendințe suicidale apărute din cauza folosirii exagerate a ecranelor

Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu al dezvoltării creierului în Statele Unite ale Americii. Autorul Dr. Jason Nagata a spus că ecranele înlocuiesc „socializarea, activitatea fizică și somnul”.

„Folosirea ecranelor în mod constant ar putea duce la izolare socială, hărțuire cibernetică și întreruperea somnului, ceea ce ar putea înrăutăți sănătatea mintală a copiilor. Părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor despre utilizarea ecranelor și despre comportamentele pe care le-ar putea dezvolta în timp.”

Organizația de caritate, Fundația pentru Sănătate, a declarat că unul din șase copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani din Anglia s-a confruntat cu o problemă de sănătate mintală începând cu anul 2021, potrivit The Sun. 

O dependență cu care e greu de luptat

Dependența copilului de un telefon mobil îi poate afecta foarte mult capacitatea de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală. Părinții care își lasă copiii să petreacă timpul în fața dispozitivelor electronice, trebuie să știe că acest lucru nu va rămâne fără consecințe asupra dezvoltării lor ulterioare.

Dependența de telefonul mobil la copii. Medicul oftalmolog Cristina Guzun, susține că până la 5 ani, copii nu trebuie lăsați în fața telefoanelor mobile sau a calculatoarelor.

„Lumina albastră care emană de la ecrane inhibă secreția melatoninei (hormonul somnului), iar în timp are un efect dăunător asupra copilului. Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața telefonului pentru a evita problemele oftalmologice este: de la 5 la 7 ani nu mai mult de 10 minute; până la 10 ani – nu mai mult de 15 minute; de la vârsta de 10 ani se permite câte 20 minute de 3 ori pe zi.

Sunt niște indicații drastice din motiv că unii copii acuză cefalee, ochi roșii și senzația de nisip în ochi în urma unui timp îndelungat petrecut în fața gadgeturilor. De asemenea, este important să menționăm că copiii concentraţi la monitor uită să clipească, clipitul este o reacție de protecție, iar ei clipesc de 3-4 ori mai rar. Un copil în mod normal ar trebui să clipească de 10-14 ori pe minut”, susține medicul, conform odoras.md.