De ce este mai eficien stiloul decât calculatorul atunci când ai de învăţat

De ce este mai eficien stiloul decât calculatorul atunci când ai de învăţat

Stiloul este mai eficient decât calculatorul când este vorba de memorarea notiţelor. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că deşi tinerii scriu mai repede pe laptop, o fac mai puţin inteligent şi nici nu poate fi vorba despre o sinteză a informaţiilor, cum se întâmplă în cazul când scriu de mână.

Potrivit unui din Psycholgical Science, citat Agerpres, calculatoarele şi tabletele câştigă tot mai mult teren în privinţa modului în care îşi fac notiţe studenţii. Cu toate acestea deşi sunt practice, nu sunt şi în beneficiul utilizatorilor. Notiţele scrise de mână sunt mai bine reţinute de tineri, subliniază experţii.

Cercetători la Universitatea americană Princeton au atras atenţia că noile tehnologii au un dezavantaj major: ele îi fac pe elevi şi studenţi să fie neatenţi, aceştia navigând adesea pe diferite reţele de socializare, mai degrabă decât să asculte cursurile, sau jucând jocuri ca să treacă timpul mai repede.

Notiţele scrise la calculator, metodă mai rapidă decât scrisul de mână, nu facilitează o bună înţelegere a cursurilor. În schimb, scrisul de mână al notiţelor permite trierea lor mentală şi, prin urmare, păstrarea mai bună a informaţiilor importante.

Oamenii de ştiinţă au testat trei grupuri de studenţi, iar rezultatele au arătat clar că cei care scriau de mână fuseseră mai atenţi şi puteau răspunde mai precis la întrebări despre curs decât cei care luaseră notiţe pe laptop. Notiţele celor din urmă erau mai bine construite şi mai lungi, însă studenţii au reţinut mai puţine informaţii. 

"Cine scrie cu viteza luminii redă ceea ce aude, fără să fie cu adevărat atent la ceea ce se spune", a explicat cercetătorul Daniel Oppenheimer.