Oamenii de știință din cadrul Universității Tilburg din Olanda au împărtășit rezultatele unui studiu sociologic care vine să demonstreze că plânsul vine cu urmări pozitive pentru sănătatea fizică a organismului, dar mai ales pentru cea emoțională.
În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că, la nivel statistic, în medie, femeile din SUA plâng de 3,5 ori într-o lună, în vreme ce bărbații americani plâng de circa 1,9 ori pe lună. Lucrurile stau diferit în China, unde femeile de acolo obișnuiesc să plângă doar de circa 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria plâng doar de 0,3 ori într-o lună, conform studiului Universității Tilburg din Olanda.
Beneficiile plânsului pentru organism
Conform studiului, plânsul contribuie la detoxifierea organismului. Există trei tipuri specifice de lacrimi: reflexe, continue și emoționale. Lacrimile reflexive sunt responsabile de eliminarea prafului sau fumului din ochi, ceea ce previne apariția unor infecții. Lacrimile emoționale au în componența lor hormoni de stres și alte toxine, de unde oamenii de știință au putut concluziona că plânsul duce la eliminarea acestor substanțe din organism.
Cercetătorii spun că plânsul ajută la auto-calmare, deoarece activează sistemul nervos parasimpatic (PNS), cel care ajută organismul să se odihnească sau să digere alimente.
Plânsul pe perioade lungi de timp poate înlătura durerea, căci astfel sunt eliberate oxitocina și opioidele endogene (endorfine). Eliberarea de endorfine duce la intrarea corpului într-o așa-zisă stare de amorțeală, ce atenuează durerea fizică sau emoțională.
Plânsul restabilește echilibrul psihic
Plânsul este capabil și să ne ridice moralul, în mod ironic, tocmai datorită ritmului rapid al respirației, mai ales în aer rece, ceea ce face temperatura creierului să scadă sau să fie reglată.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au observat că plânsul este capabil de a restabili echilibrul emoțional, fiind un mod prin care organismul se poate recupera în urma unei trăiri emoționale intense.
De altfel, plânsul ajută bebelușii să respire la naștere, atunci fiind momentul în care aceștia „schimbă” oxigenul primit în interiorul uterului prin intermediul cordonului ombilical al mamei cu respirația independentă. Primul plâns ajută plămânii nou-născuților să se integreze în mediul exterior, conform Ziar de Iași.