De ce elixirul de la Ialta nu va rezolva marile probleme dintre Rusia şi UE

De ce elixirul de la Ialta nu va rezolva marile probleme dintre Rusia şi UE

EL CONFIDENCIAL (Spania). Momentul politic poate părea propice pentru o nouă Ialta, dar este probabil ca acest sistem să genereze mai multe probleme decât rezolvări

În timp ce capitalele occidentale au dat dovadă de o atitudine moderată privind extinderea NATO și a UE, Moscova nu va rezista impulsului de a extinde Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, sau Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. Și chiar dacă un lanț de state intermediare care nu sunt aliniate, între Rusia și NATO, este considerat o rețetă bună pentru stabilitatea europeană, nu este clar de ce Occidentul ar trebui să o prescrie Ucrainei și Moldovei, și nu Belarusului și Armeniei, care sunt aliați ai rușilor.

Războiul Rece și vechiul sistem de la Ialta au demonstrat că nealinierea nu a fost atât de organizată pe cât părea. Statele care nu sunt aliniate, precum Iugoslavia și Egiptul, chiar și cele care s-au aliniat parțial cu sovieticii, ca Albania și România, au avut greutăți în a-și menține statutul. Ele au fost supuse unei mari presiuni economice din partea Uniunii Sovietice, precum și unor încercări de subminare internă prin lovituri pe care părţile şi le-au dat între ele. Vestul a oferit nu numai o asistență economică substanțială, ci și ajutor militar și de securitate atât Iugoslaviei, cât și Egiptului pentru a sprijini nealinierea acestora.

Nealinierea aproape niciodată nu a venit de la sine. În schimb, a fost deseori elaborată atent, prin sprijinul occidental sub formă de bani, arme și asociații de securitate. Acest lucru se datorează faptului că vechiul sistem de la Ialta nu se baza doar pe un acord reciproc stabil pentru a accepta împărțirea lumii în sfere de influență. A fost fundamental competitiv, deoarece marile puteri au încercat să-și slăbească reciproc sistemele de alianță și să coopteze noi parteneri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vechiul remediu este exclus în mod normal, pentru că efectele secundare ale acestuia sunt prea costisitoare. La fel se întâmplă și cu diferitele sisteme de tip Ialta. Dacă ar fi să învăţăm o lecție din Războiul Rece și din sistemul de la Ialta, aceasta ar fi aceea a necesităţii de a căuta parteneri și aliați dincolo de NATO și de Pactul de la Varșovia.

A avea o rețea de asocieri defensive, economice și de securitate, nu numai cu aliați formali, ci și cu state nealiniate a fost un mod foarte util de a evita pierderea Războiului Rece. Participanții la reuniunile viitoare G7 poate că nu vor trata această temă ca parte a agendei summit-ului, dar ar face bine să țină cont de ea, în vederea construirii viitoarei arhitecturi europene de securitate. (Rador)