De ce e nevoie de Catedrala Neamului? Pentru că nu mai e loc în vechiul altar
- Adam Popescu
- 6 septembrie 2010, 17:24
Viitorul şantier şi începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului au fost binecuvântate de Patriarhul Daniel la sfârşitul săptămânii trecute, într-o ceremonie desfăşurată în apropiere de Casa Poporului.
„Ea este o necesitate practică, ţinând seama de numărul mare de aproape şaizeci de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care nu încap mai mult de doisprezece în Altarul Catedralei actuale de pe Dealul Mitropoliei. Deci, este o necesitate practică”, a declarat la finalul slujbei Patriarhul Daniel, potrivit agenţiei de ştiri Basilica.
„E vorba de o catedrală care nu e nici mare, nici mică. Este de zece ori mai mică decât Casa Poporului de alături, dar suficient de mare pentru a aduna clerul şi credincioşii laolaltă în interiorul bisericii. Nu aşa cum se întâmplă acum: clerul rămâne în biserică şi credincioşii rămân în afara locaşului de cult”, a continuat Patriarhul.
Model: „Când ţara a fost prădată, arsă, Ştefan cel Mare a construit o biserică”
De asemenea, el a mai arătat că situaţia economică dificilă în care se află România nu ar trebui să fie o piedică în calea ridicării Catedralei Mântuirii Neamului.
„Situaţia de astăzi seamănă cu toate situaţiile din istorie când au fost construite cele mai frumoase mănăstiri şi biserici. După fiecare război când ţara a fost prădată, în mare parte arsă, pârjolită de năvălitori, Ştefan cel Mare a construit o biserică. Chiar şi atunci când a pierdut o luptă a construit o biserică în semn de pocăinţă. Când câştiga o victorie spunea „cu ajutorul Preamilostivului şi Atotputernicului Dumnezeu am biruit”. Iar când pierdea o luptă, s-a întâmplat aceasta de două ori, foarte rar, spunea „pentru păcatele noastre au biruit duşmanii”. Noi ne punem nădejdea în Dumnezeu şi când ne merge bine şi când trecem prin greutăţi”, a mai spus Patriarhul, potrivit Basilica.
„Ne aflăm în faţa unui proiect faraonic, care se doreşte realizat pe banii contribuabililor”
Aceste declaraţii au atras critici din partea Asociaţiei Secular-Umaniste din România. „Printre altele, ridicăm problema construcţiei unui număr excesiv de biserici, de multe ori cu fonduri provenind de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Problema este cu mult mai acută atunci când ne aflăm în faţa unui proiect faraonic, care se doreşte realizat pe banii contribuabililor: Catedrala Mântuirii Neamului”, se arată într-un comunicat al ASUR remis evz.ro.
În document, Asociaţia îşi arată nemulţumirea faţă de declaraţia Patriarhului Daniel, potrivit căreia noua catedrală este o necesitate practică deoarece în altarul actualei catedrale din Dealul Mitropoliei nu încap decât 12 din cei 60 de ierarhi ai Sinodului BOR.
Asociaţia cere autorităţilor statului stoparea finanţării din bani publici a construcţiei şi revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 hectare de teren pe care se doreşte amplasarea viitoarei catedrale.
Pe de altă parte, ONG-ul arată că, în timp ce în România sunt 18.300 de biserici, numărul de şcoli generale este de numai 4.700.