Varza murată este unul dintre preparatele preferate ale românilor, îndeosebi pentru gustul pentru care îl are. Dar varza are și o mulțime de beneficii asupra organismului, contribuind la sănătatea ta. Iată de ce a bine să o consumi.
Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Ea este considerată un aliment foarte hrănitor pentru organismul nostru.
Varza murată, efect pozitiv asupra intestinului
Varza murată creează condiții favorabile creșterii probioticelor, acele microorganisme benefice care se găsesc și în produse precum iaurtul și chefirul și care au beneficii dovedite pentru sănătate.
Aceste alimente ajută la digestie, sporind astfel capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin. În plus, varza murată conține puține calorii și o mulțime de vitamine.
150 de grame de varză murată conțin 27 de calorii, 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 15% din doza recomandată de vitamina K, 12% din doza recomandată de fier și 11% din doza de vitamina B6, arată cele mai multe studii.
Varza murată, benefică pentru digestie
Varza murată și zeama de la aceasta îmbunătățesc digestia și sănătatea generală.
Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Mai mult, probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației, diareei și simptomelor legate de boala Crohn și colita ulcerativă.
De asemenea, consumul de varză murată ajută la consolidarea sistemului imunitar. Probioticele din acestea contribuie la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin și la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.
Un aliat de nădejde în procesul de slăbire și împotriva stresului
Consumul regulat de varză murată ajută și în procesul de slăbire, dar contribuie și la menținerea unei greutăți corporale constante. Varza murată, ca majoritatea legumelor, are un conținut scăzut de calorii și este bogată în fibre. După cum bine se știe, fibrele ajută la la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată.
Aceste murături contribuie și la reducerea stresului. Prin urmare, studiile arată o relație strânsă între creier și intestin. Bacteriile de aici trimit semnale către creier. S-a descoperit și că probioticele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, autism și tulburare obsesiv-compulsivă.
Varza murată poate fi consumată în diverse feluri, fie simplă, fie inclusă în anumite preparate, cum ar fi sarmalele sau sandvișurile, potrivit nordnews.md.