De ce dorește Liviu avram, redactor șef de la Adevărul, distrugerea arhivei SIPA. Declarații uluitoare

De ce dorește Liviu avram, redactor șef de la Adevărul, distrugerea arhivei SIPA. Declarații uluitoare

Redactorul șef al cotidianului Adevărul, Liviu Avram, consideră că vizitele „autorizate” în arhiva SIPA nu constituie vreo problemă, acest fapt neconstiuind vreo știre. Jurnalistul crede că arhiva care a suscitat atâta interes ar trebuie distrusă sau sigilată pentru 100 de ani.

”Nu văd care este problema dacă au intrat persoane autorizate (în arhiva SIPA). Nu văd care este știrea dacă așa stau lucrurile. (...) Se ruinează o parte din acuzațiile de la care a plecat acest scandal și anume că au fost  intrări neautorizate, sustrageri și copieri de documente în scopul șantajării magistraților. Ori din câte înțeleg, din lista asta, nu rezultă cu nimic asemenea fapte”, a precizat Liviu Avram pentru digi24.ro.

Ministerul Justiției a publicat, joi, lista celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurând cel al Laurei-Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al ANI. Ultima vizită a avut loc în 2013.

22 de persoane au intrat în arhiva SIPSA în perioada 2007-2013, adică după desființarea arhivei. Niciodată nu a intrat o persoană singură în arhivă. Primele vizite din 2007 sunt ale membrilor comisiei înființate de fostul ministru al justiției, Tudor Chiuariu, pentru a se ocupa de această arhivă. Vizitele au fost reconstiuite pe baza proceselor-verbale care s-au întocmit cu ocazia accesului în arhiva care se află într-o cameră sigilată cu sigiliul ministrului justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Avram, situația arhivei SIPA ar putea fi rezolvată prin două soluții. ”Distrugerea integrală acum a acestei arhivei, care nu ne-a fololsit cu nimic în ultimii zece ani. Nimeni nu a putut accesa informații de acolo, țara a mersd mai departe, securitatea națională  nu a fost pusă în pericol, deci ne putem lipsi de această arhivă sau, o idee cred că mai bună, similară a ceea ce s-a făcut la Cernobîl: sarcofagul de beton. Secretizarea integrală a acestei arhive pentru o perioadă de 100 de ani. Dacă se ia o asemenea decizie și această arhiva, așa cum este ea, fără să fie examinată, se sigilează și se secretizează pentru 100 de ani, cred că toată acestă poveste nu ar mai reveni cu atâta ușurință”, a mai declarat Liviu Avram în intervenția de la Digi 24.

În ce privește posibilitatea copierii unor documente din arhiva SIPA, redactorul șef al cotidianului Adevărul susține că, deocamdată, nu există nici un fel de dovadă că așa stau lucrurile. „Înnebunim dacă ajungem să credem orice afirmație, nesusținută de nicio dovadă!”, a conchis Liviu Avram