Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire. Clipitul este un reflex natural al ochilor. Zilnic, fiecare om clipește de 15 – 20 de ori pe minut. Datorită clipitului, ochii sunt protejați de particulele străine. Clipitul ajută pleoapele să distribuie lacrimile pe toată suprafața ochilor. Acest reflex contribuie și la îndepărtarea impurităților și a bacteriilor de la suprafața ochilor.
Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire
Cercetătorii au spus că un adult sănătos clipește de 15 – 20 de ori pe minut. Acest număr variază în funcție de problemele de sănătate, dar și de starea generală. Oamenii de știință au declarat că atunci când ne concentrăm la ceva clipim mai puțin. Ei au aflat că, în timp ce clipim, creierul calibrează vederea. Practic, ochii se realiniază pentru a rămâne concentrați pe un anumit obiect din aria vizuală.
Cercetătorii de la UC Berkeley și Nanyang Technological University din Singapore au făcut această descoperire. Unul dintre oamenii de știință a comparat reflexul cu ”un stabilizator foto pentru minte.”
În ce a constat studiul
Pentru a putea ajunge la concluziile acestea, ei au avut nevoie de 12 oamenii. Cu toții au stat închiși într-un spațiu obscur, fără lumină. Participanții la studiu au trebuit să privească un punct pe un ecran, iar luminile infraroșu surprindeau clipirile lor.
După fiecare 30 de clipiri, punctul la care trebuiau să se concentreze se muta. Cercetătorii au constatat că creierul se poate adapta incredibil de repede la schimbări, chiar dacă noi nu realizăm acest lucru. Ei au anunțat că vor face în continuare studii despre clipit pentru a veni cu noi informații. Aceștia le-au recomandat oamenilor să fie atenți atunci când clipesc mai mult.
Ce au aflat cercetătorii
„Muşchii ochilor sunt lenți și impreciși. (…) Sistemul cerebral diferențiază între ceea ce vedem înainte și după clipit, comandând astfel mușchilor oculari să facă ajustările necesare.”, a spus unul dintre cercetători, potrivit descoperiri.ro.