De ce bogaţii lumii au devenit şi mai bogaţi? Noile afaceri cu fier vechi şi cosmetice le-a umplut conturile. Cine sunt „săracii”

De ce bogaţii lumii au devenit şi mai bogaţi? Noile afaceri cu fier vechi şi cosmetice le-a umplut conturile. Cine sunt „săracii”

Anul care se încheie peste câteva ore nu a fost unul uşor pentru cei care nu-şi găsesc locul dacă nu fac mulţi bani. Ca dovadă avem 52 de miliardari cărora le-au scăzut veniturile considerabil.

Cum stă din punct de vedere financiar Mark Zuckenberg după toate necazurile

Pus sub lupă de mass-media din lumea întreagă pentru greşelile şi violările datelor private ale Facebook, obligat să se scuze în faţa Congresului pentru amestec în politică şi în procesele electorale tranzitate de reţelele sale de socializare: după cum arată titlurile jurnalelor şi televiziunilor, pentru Mark Zuckenberg, 2019 a fost un an oribil. Oribil? Poate, dar nu din punct de vedere financiar: patrimoniul lui personal a crescut cu 27,4 miliarde de dolari ajutându-l să atingă cifra incredibilă de 79,4 miliarde, locul 5 în clasamentul Bloomberg al celor mai bogaţi 500 oameni ai Panetei.

Patrimoniile bogătaşilor au crescut cu 25% DOAR într-un an

În timp ce oriunde în lume se discută de cum să se corecteze inegalităţile extreme ale veniturilor care ameninţă coeziunea socială în diferite ţări, iată că şi în 2019 miliardarii au reuşit să-şi crească şi încă mult, patrimoniile lor,  în total cu 1.200 de miliarde de dolari, ajungând la o valoare de 5.900 de miliarde venituri: o creştere de 25% într-un singur an.

Foarte puţini „învinşii”: doar 52 de miliardari din 500 au văzut o scădere a patrimoniului lor

Printre aceştia chiar liderul clasamentului, Jeff Bezos, al cărui patrimoniu s-a redus cu 8,75 miliarde,dar asta doar fiindcă a divorţat de soţia sa McKenzie Bezos. Chiar şi fără cele 37,5 miliarde cedaţi ex soţiei, fondatorul Amazon rămâne la comandă cu un patrimoniu de 116 miliarde, urmat la cota 113 de fondatorul Microsoft, Bill Gates care anul trecut, în timp ce-şi dedica timpul acţiunilor filantropice, a câştigat 37,7. Pe locul 3, francezul Bernard Arnault, care în 2019 a câştigat 37,7 milarde ajungâd la cota 106: unicul non american pe podium.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin Italia găsim în clasament pe Giovanni Ferrero care a ajuns la cota 32,2 miliarde, Leonardo Del Vecchio 25, 9 miliarde, în timp ce veşnic-tânărul Berlusconi se află pe locul 201 cu un patrimoniu de „doar” 8,4 miliarde.

Care sunt noile afaceri?

Acelea care, potrivit Bloomberg, au permis crearea de noi miliardari: fierul vechi, atrăgătoarele mici motive muzicale şi cosmeticele de nişă.  Aşadar, Willis Johnosn a adunat un patrimoniu de aproape 2 miliarde plecând din Oklahoma pentru a construi o reţea de concasare, de automobile şi valorificarea acestora ca fier vechi, cu firma Copart Inc, în timp ce Kylie Jenner a devenit miliardara cea mai tânără creând Kylie Cosmetics din care a vândut apoi o parte.

În sfârşit, familia coreană care a făcut avere cu Baby Shark, un motiv muzical devenit succes planetar: foarte popular în SUA - unde este, la urma-urmei, intonat de fanii campionilor la baseball, Washington Nationals - dar şi în alte locuri din lume (cu aproape 4 miliarde de vizualizări pe YouTube).

În ceea ce priveşte pe cei învinşi, nu sunt puţini, dar, în general s-au prăbuşit cu „paraşuta”. Patrimoniul editorului Rupert Murdoch, de exemplu, s-a redus cu nu mai puţin de 10 miliarde rămânându-i „mizeria” de 7,85 miliarde, dar asta s-a întâmplat din pricina faptului că cei 6 fii ai săi au pierdut din vânzarea activităţilor cinematografice şi de divertisment tv de la Fox, la Walt Disney.

Cel mai mare dezastru?

Adam Neumann, fondatorul WeWork, obligat să-şi abandoneze firma a cărei valoare teoretică s-a prăbuşit de la 47 la 8 miliarde de dolari. Dar, graţie planurilor de salvare ale SoftBank, inclusiv Adam îşi păstrează statutul său de miliardar.