De ce bâzâie țânțarii? Nu este doar nevoia de sânge

Febră Dengue . Sursa foto Arhiva EVZ

„De la distanță, ele urmăresc dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Dioxidul de carbon stimulează femela-țânțar să înceapă căutarea gazdei, zburând înainte și înapoi pentru a urmări concentrația”, a Riehle pentru livescience.com. Cu alte cuvinte, țânțarii bâzâie lângă capul nostru, deoarece acolo este cea mai mare concentraţie de CO2.

De ce bâzâie țânțarii? Nu este doar nevoia de sânge, ci este şi dioxidul de carbon pe care îl expirăm. El atrage şi ghidează femelele-ţânţar.

Bâzâitul din ureche este în mare parte doar un efect secundar al bătăilor aripilor țânțarului. Sunetul nu are o rază lungă de acțiune, așa că îl observi mai ales când îți zboară în jurul urechilor”, a spus Michael Riehle, profesor de entomologie la Universitatea din Arizona.

Spre deosebire de femele, masculii duc o viață foarte diferită. De obicei, ei stau și sorb nectarul florilor şi le pasă de oameni. Femelele, totuși, trebuie să găsească o sursă de sânge după împerechere pentru a avea suficientă energie pentru a produce ouă.

De ce bâzâie țânțarii?

„De la distanță, ele urmăresc dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Dioxidul de carbon stimulează femela-țânțar să înceapă căutarea gazdei, zburând înainte și înapoi pentru a urmări concentrația”, a Riehle pentru livescience.com. Cu alte cuvinte, țânțarii bâzâie lângă capul nostru, deoarece acolo este cea mai mare concentraţie de CO2.

Pe măsură ce se apropie, femelele se concentrează pe căldura corpului și pe dioxidul de carbon. Ulterior, urmează aterizarea. Înţeparea victimei apare doar dacă grupa de sânge a omului sau a animalului este potrivită pentru gusturile insectei.

Femela-ţânţar folosește senzorii de gust de pe picioare pentru a testa dacă sângele victimei este potrivit pentru ea. Unele studii sugerează că sângele de tip O este cea mai bună recoltă, dar Riehle este sceptic.

El nu a găsit nicio cercetare convingătoare despre interesul țânțarilor pentru o anumită grupă de sânge. În schimb, crede că alți factori, cum ar fi genele unei persoane și chiar dieta, au un rol mai mare când vine vorba despre alegerea insectei.

Ţânţar în acţiune.

Pielea ta „degajă acest cocktail unic de parfumuri care va fi mai atractiv pentru unii țânțari decât pentru alții”, a spus Riehle. Un alt studiu a constatat că femelele erau mai atrase de bărbații care aveau bacterii mai puțin diverse pe piele decât de bărbații cu bacterii mai diverse.

Ţânţarii preferă culoarea neagră

De asemenea, ţânţarii sunt mai atraşi de care preferă culoarea neagră pentru îmbrăcăminte. Când zboară spre țintă, femela bate aripile de aproximativ 500 de ori pe secundă, la o frecvență de 450 până la 500 hertzi.

Acest bâzâit este strasant pentru noi, dar pentru masculi reprezintă o adevărată simfonie. Ei ascultă aceste „tonuri dulci” ale femelelor când îşi caută perechea.

Riehle a mai remarcat că majoritatea țânțarilor nu sunt atrași de capul nostru. Mai degrabă, femelele caută picioarele, pentru că acolo sunt bacteriile care degajă arome ademenitoare de țânțari.

Un studiu realizat în 1996 în revista Trends in Parasitology a constatat că țânțarii de sex feminin din genul Anopheles, care sunt responsabili de transmiterea parazitului malariei, au fost atrași de bacteriile de pe picioarele oamenilor.

În ceea ce privește evitarea țânțarilor, este bine să purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă și cât mai lungă, astfel încât să acopere corpul. Totodată, aplicaţi pe piele substanţe repelente şi îndepărtați-vă de zonele umede.

Atenţie la apusul soarelui şi la răsărit, momente ale zilei în care țânțarii sunt mai activi ca niciodată, potrivit Live Science, conform livescience.com.

O femelă-ţânţar aproape sătulă.