De ce avariile de apă din Capitală sunt gestionate mai bine acum

De ce avariile de apă din Capitală sunt gestionate mai bine acum

Capitala are una dintre cele mai îmbătrânite rețele de apă-canal din România și bucureștenii află despre acest lucru doar când sunt afectați de vreo avarie. Așa s-a întâmplat și cu colectorul de la Ștefan cel Mare, care a fost construit în 1906

Sâmbătă, în zona Bucureștii Noi, a avut loc o avarie. Artera de transport care s-a defectat a fost pusă în funcțiune în anul 1977. Ea deservește consumatorii aflați în perimetrul delimitat de Șoseaua Chitilei, Șoseaua de Centură, Strada Băiculești și Strada Străulești. Cum a fost posibilă reluarea apei în nu mai puţin de o oră? Reprezentanţii Apei Nova au explicat că datorită structurii inelare a rețelei de alimentare cu apă a Capitalei, au putut realimenta cu apă străzile afectate. „Sistemele computerizate de control al fluxului apei ce permit schimbarea sensului de alimentare a dus la limitarea neplăcerilor consumatorilor, apa fiind întreruptă doar timp de câteva ore în cursul zilei de sâmbătă”, au explicat reprezentanţii companiei Apa Nova.

Apa, livrată pe altă ţeavă

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că, această intervenție a scos la iveală, în jurul orei 04.00 dimineața, o avarie majoră la artera de transport apă potabilă. „Singura soluție a fost întreruperea temporară a furnizării de apă potabilă pentru a putea redirecționa apa către consumatorii afectați prin intermediul altor conducte magistrale. „Este o lucrare complexă de remediere și modernizare a rețelei, dată de faptul că spărtura s-a produs la o adâncime de peste 3 m. Intervenția va necesita săpături până la 4,5 m-5 m. Cu alte cuvinte, se va realiza acum ceea ce nu s-a realizat de la Cutremurul din 1977”, au explicat reprezentanţii companiei. Tehnologii computerizate, noi, sunt ceva specific Bucureștiului. Mai multe localităţi nu au apă potabilă zilele acestea, pentru că nu au un asemenea sistem. Locuitorii din Bacău, Râmnicu Vâlcea au apa raţionalizată, din cauza unor avarii și a lipsei sistemului computerizat.

Cei afectaţi vor avea factură mai mică

Apa Nova București a anunțat că, după finalizarea lucrărilor, cei afectați vor beneficia de o reducere a facturii aferentă unui metru cub de apă rece. Totodată, specialiștii Apa Nova avertizează că, urmare a schimbării sensului de alimentare, este posibil să apară unele modificări în turbiditatea apei (apă murdară) pentru o scurtă perioadă de timp, precum și o reducere a presiunii de alimentare la etajele superioare ale imobilelor. Situația a fost însă una provizorie.