De ce agricultura ne va aduce un minus la PIB în acest an

De ce agricultura ne va aduce un minus la PIB în acest an

Spre deosebire de anul trecut, când domeniul agricol a fost principalul motor al creşterii economice înregistrate de România, de 2,5%, anul acesta agricultura nu ne va mai aduce veşti bune.

De fapt, agricultura ne va trage în jos evoluţia Produsului Intern Brut (PIB), parte din cauza faptului că ar fi fost dificil de egalat în 2012 producţia unui an agricol extraordinar cum a fost 2011, parte din cauza fenomenelor meteorologice defavorabile care ameninţă să compromită o mare parte din recolta din acest an.

Cu o creştere de 11,3% anul trecut, agricultura a fost o componentă importantă a creşterii economice de anul trecut. "Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2011 a fost de 578.551,9 milioane lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,5% faţă de anul 2010", a arătat INS.

"Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%)", potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele publicate astăzi de INS privind producţia ramurii agricole de anul trecut indică o creştere cu 12,9% a producţiei vegetale şi cu 0,8% a celei animale, comparativ cu 2010.

Grav loviţi de secetă Recolta din acest an, însă, a fost pusă sub semnul întrebării începând chiar de toamna trecută şi veştile proaste s-au ţinut lanţ.

Practic, producţia agricolă a fost afectată, pe rând, de seceta din toamna anului 2011, apoi de gerurile de iarna trecută, după care a urmat lipsa precipitaţiilor din luna mai. Toate acestea au dus la scăderea producţiei de grâu, orz şi rapiţă cu 50% faţă de anul trecut, potrivit datelor agricultorilor.

Acum, seceta gravă care afectează mai multe judeţe din ţară riscă să compromită şi producţia de porumb, urmând să aibă ca efect imediat creşterea preţurilor.

CITIŢI ŞI:

  • Seceta face ravagii în România. Ce culturi sunt compromise
  • Ce an agricol bun am avut în 2011. CIFRE OFICIALE
  • Criza porumbului ameninţă România