De ce a recunoscut SOV devalizarea Petromservice. Vîntu și Luca au fost turnați de bancherul care le administra firmele din Cipru

De ce a recunoscut SOV devalizarea Petromservice. Vîntu și Luca au fost turnați de bancherul care le administra firmele din Cipru

Afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu, creierul escrocheriei FNI, a recunoscut, în mod suprinzător, la ultimul termen de judecată, acuzațiile procurorilor în dosarul delapidării Petromservice. Practic, SOV a admis că l-a ajutat pe fostul său tovarăș, sindicalistul Liviu Luca, la devalizarea companiei. Prejudiciul reținut de procurori este de 83,5 milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca așteaptă sentința pe 24 iunie 2014, alături de nouă foști directori sau consilieri la Petromservice. Este vorba de dosarul în care compania cipriotă Elbahold Limited (Cipru), controlată de cuplul Luca-SOV, a devenit, în 2005, acționarul majoritar al Petromservice, prin achiziția a 49,35% din acțiunile societății. Din această poziție, Luca a ajuns să controleze deciziile în companie și a cumpărat acțiuni cotate la bursă emise de șapte societăți din Republica Moldova.

Frauda

Petromservice a plătit suma totală de 94.325.439,75 de euro pentru acțiuni care valorau pe bursă doar 10.807.069,79 de euro. Diferența s-a scurs prin metoda „suveică” în conturile unor firme cipriote controlate de Luca și SOV. O parte din bani au fost readuși în România pentru finanțarea societăților Realitatea Media și Imobiliar Network 2002.

„Deși procurorii nu au putut proba că Vîntu controla din umbră Petromservice și ar fi fost creierul întregului circuit financiar al spălării banilor, la ultimul termen, SOV a solicitat să fie audiat și a susținut că era și este acționarul real al societății Petromservice, confirmând acuzația procurorilor”, anunța săptămâna trecută site-ul specializat avocatura. com.

De ce, brusc, SOV a recunoscut acest lucru? Încă de anul trecut, procurorii au strâns mai multe probe împotriva lui, iar condamnarea era aproape sigură. Explicația o găsim în dosarul „Petromservice II”, o anchetă a procurorilor DIICOT, în care Liviu Luca și SOV sunt trimiși în judecată pentru delapidarea companiei cu 12 milioane de euro.

Surpriza de la DIICOT

Împotriva lor a dat declaraţii Octavian Țurcan, un complice-cheie care este trimis în judecată în ambele dosare Petromservice. El este specialist în domeniul economic și a lucrat anterior la bănci din Republica Moldova, inclusiv Banca Națională a Republicii Moldova, în calitate de Șef Direcție Operațiuni Valutare. Țurcan a povestit cum a fost făcut planul de a prelua controlul Petromservice, în detrimentul Asociației Salariaților din cadrul SN Petrom SA.„La începutul anului 2005, am fost invitat de Vîntu Sorin Ovidiu la o întâlnire, la reședința acestuia. Acolo, l-am găsit și pe Luca Liviu, care mi-a fost prezentat ca un mare sindicalist și un mare om de afaceri. Cu această ocazie, am aflat că acesta controlează, prin sindicate, SC Petromservice SA. Cei doi m-au informat că intenționează să majoreze capitalul social al acestei societăți, iar pe mine mă chemaseră pentru a mă consulta cu privire la pașii legali din punct de vedere al legislației cipriote, întrucât intenționau să implice și unele societăți rezidente în Cipru pe care le controla Sorin Ovidiu Vîntu și cu privire la care eu îl consiliam”, a declarat Țurcan.

Participarea la majorarea capitalului social trebuia făcută de una dintre societățile off-shore din Cipru. Banii necesari urmau să vină chiar de la Petromservice, prin achiziția mai multor participații la societățile din grupul Ziua, respectiv la Imobiliar Network 2002, deținute de SOV prin firme cipriote.

Țurcan a avut un rol-cheie, să asigure comunicarea între directorii din Cipru ai societăților offshore și Luca și SOV. Țurcan a explicat că, la nivelul anului 2005, SOV controla mai multe firme cipriote. El dădea ordinele lui Țurcan, iar acesta către directorii din offshore-uri. Declarațiile lui Țurcan au fost confirmate de date și extrase de conturi pe care acesta le-a pus la dispoziție, dar și de răspunsurile autorităților cipriote. Procurorii au cerut judecătorilor să țină cont de faptul că Țurcan a colaborat pentru aflarea adevărului.

Vrea legea favorabilă

La rândul său, SOV cere și el reducerea pedepsei și susține că a colaborat în instanță. El mai cere aplicarea legii mai favorabile, maximum 7 ani și înjumătățirea pedepsei, deoarece l-a denunțat pe Rudel Obreja la DNA, pentru trafic de influență. SOV execută în prezent doi ani de închisoare pentru șantaj.

Ovidiu Țurcan

„Avea atitudine dictatorială”

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT din dosarul „Petromservice II”, în 2005, Luca avea o autoritate de necontestat în Asociația Salariaților din cadrul SN Petrom SA. Este vorba de asociaţia care controla, iniţial, Petromservice.

Gheorghe Șupeală, fost director general al Petromservice şi inculpat în dosar, a declarat că „întreaga activitate din Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA era controlată în mod direct de către Luca Liviu, care, de multe ori, își impunea punctul de vedere, fiind persoana cea mai informată. Autoritatea lui Luca Liviu era necontestată atât la nivelul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, cât și în cadrul SC PSV Company SA (n.red. - numele actual al Petromservice)”, a spus Gheorghe Șupeală.

Alți acuzați au mărturist la DIICOT aceleași lucruri, nimic nu mișca în Petromservice fără Liviu Luca, inclusiv semnarea unor contracte păguboase. Astfel, Zizi Anagnastopol susținea că „acționarul majoritar era Luca Liviu”, Emil Nache a explicat că nu se putea opune deciziilor lui Luca („îi era frică de puterea acestuia”), iar Reveica Davidescu a arătat că „mă simt folosită de către sistemul impus la nivelul anilor 2005 – 2006 de către Luca Liviu în cadrul SC Petromservice SA, acesta având o atitudine dictatorială față de subalterni”.

Fostă directoare la Petromservice, Elena Petrovici, a declarat: „Luca Liviu se ocupa de conducerea efectivă a acesteia, trasând direcția și luând deciziile, pe care noi, cei din Comitetul Director al Asociației, trebuia să le punem în aplicare”.

Elbahold, „perla” offshore-urilor

Elbahold Limited (Nicosia-Cipru) este firma prin care era controlată Petromservice. Societatea a avut următorii asociați: Joka Nominees Limited (14 august 2003- 28 august 2003), ATS Nominees Limited (28 august 2003 – 3 mai 2006), Ranohold Limited (3 mai 2006 – 11 septembrie 2006), Berhill Limited (din 11 septembrie 2006). Potrivit documentelor depuse la o bancă din Cipru cu prilejul deschiderii unui cont, ultimul beneficiar efectiv al acestei companii este Luca, iar începând cu 30 septembrie 2009 acesta a fost împuternicit pe contul societății. Din declarația lui Țurcan a rezultat că acesta a deținut societatea Elbahold Limited, prin Ranohold Limited - ca acționar nominal pentru SOV. Vîntu a confirmat și el că, în 2005, controla această societate. Pe 11 septembrie 2006, Berhill Limited, ce avea ca unic acționar pe Luca, a preluat controlul Elbahold contra sumei de 750.000 de euro, ce au fost plătiți societății Ranohold Limited, din conturile personale.

Imperiul firmelor de peste mări

Octavian Ţurcan a dat detalii procurorilor DIICOT despre toate offshore-urile din Cipru, pe care le administra sau coordona, în numele lui Liviu Luca sau SOV.

COMAC LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Societatea a avut următorii asociați: Joka Nominees Limited și Joka Services Limited (31 decembrie 2001- 01 iulie 2002), cetățeanul rus Vladimir Lakienko (01 iulie 2002 – 28 august 2003), Elbahold Limited și Fercell Limited, fiecare în proporție de 50% (28 august 2003 – 10 mai 2006), pe Fercell Limited (din 11 septembrie 2006). Potrivit documentelor depuse la o bancă din Cipru cu prilejul deschiderii unui cont bancar, la 3 ianuarie 2005, ultimul beneficiar efectiv al acestei companii este Țurcan, care acționa la ordinele lui Vîntu. SOV a recunoscut că el era cel care controla efectiv societatea.

STONECOM LIMITED (NICOSIA-CIPRU). A avut următorii asociați: Joka Nominees Limited (15.03.2002- 15.03.2002), Lightway Limited (15 martie 2002 – 02 iunie 2010), Elemco Secretarial Limited (începând cu 02 iunie 2010). Potrivit documentelor depuse cu prilejul deschiderii conturilor bancare ale societății, dar și a declarației dată de Lightway Limited la 15 martie 2002, rezultă că beneficiarul final și proprietarul real al acestei societăți este SOV. Afaceristul a recunoscut că el era cel care controla efectiv societatea.

RANOHOLD LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Încă de la înființarea companiei, 8 februarie 2006, și până la data comisiei rogatorii, asociatul și directorul acesteia a fost Țurcan. Era o firma folosită pentru a administra mai multe offshore-uri.

BERHILL LIMITED (NICOSIA-CIPRU). La înființare, 11 septemmbrie 2006, asociatul unic al societății a fost Luca. El a fost și director al societății în perioada în care a fost asociat, iar începând cu 10 august 2011, asociatul societății este SOV. De la înființare, secretarul societății a fost Ranohold Limited, controlată de Țurcan.

FERCELL LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Societatea a avut următorii asociați: Joka Services Limited (26.02.2003 – 28.08.2003), LMNT Nominees Limited (28 martie 2003 – 03 mai 2006), Ranohold Limited (începând cu 3 mai 2006). Țurcan Octavian a declarat că SOV controla societatea în anii 2005-2006.

WELLSERV LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Asociați: Elbahold Limited și Fercell Limited (27 ianuarie 2005 - 11 septembrie 2006), Fercell Limited (începând cu 11 septembrie 2006). Țurcan a declarat că firma a fost înființată de către Vîntu și Luca, prin societățile interpuse Elbahold Limited și Fercell Limited.

LIGHTWAY LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Societatea a avut următorii asociați: Multiconsult Holdings Limited (13 iunie 1996- 11 octombrie 2005), Wellcourt Limited (începând cu 11 octombrie 2005). Prin această societate, SOV a controlat Stonecom Limited în perioada 15 martie 2002 – 02 iunie 2010.

DEMERA INVESTMENTS LIMITED (NICOSIA-CIPRU). Societatea a avut următorii asociați: Athos Dimitriou (28 iunie 2006 – 19 iunie 2009), Isalos Nominees Limited (începând cu 19 iunie 2009). Potrivit documentelor depuse la unitatea bancară din Cipru cu prilejul deschiderii unui cont bancar, la 14 iulie 2006, ultimii beneficiari efectivi ai acestei companii sunt SOV și Țurcan. Potrivit declarației dată de Athos Dimitriou, datată 28 iunie 2006, societatea era înregistrată în numele lor, dar proprietarul real era Woodgreen Limited – Cipru. Din corelarea cu declarația lui Țurcan, a rezultat că și Woodgreen Limited era controlată tot de SOV.

TABOR PROJECTS LIMITED (MAREA BRITANIE). Potrivit înscrisurile depuse la Consiliul Concurenței, societatea era controlată indirect de către Elbahold Limited, prin intermediul Comac Limited care deținea 100% din capitalul companiei.