Sentința a fost dată de Judecătoria Cluj Napoca în urmă cu câteva zile, după ce Horea UIoreanu, închis la Penitenciarul Gherla, unde execută șlase ani de închisoare pentru corupție, a decis să dea în judecată Statul Român și celelalte trei instituții.

Motivele care au fost invocdate de Uioreanu se referă la supraaglomerarea din arest precum și la condițiile precare de igienă. ”În tot arestul, conceput pentru 30 de persoane, eram încarcerați undeva între 60 și 70 de persoane. În celulă nu exista duș, chiuvetă sau toaletă. În fapt, în tot arestul exista un singur WC montat odată cu construcția clădirii. Dușul era o țeavă improvizată deasupra unei chiuvete, la care aveam acces din an în Paște. La fel se întâmpla și cu wc-ul. Din cauza suprapopulării – 70 de persoane la un wc – multe persoane se îmfometau pentru a-și rări nevoile fiziologice întrucât între momentul când chemai gardianul pentru a te duce la toaletă și momentul în care ajugeai efectiv, puteau trece ore”, a scris Uioreanu, fiind citat de Clujust.ro.

Fostul președinte al CJ Cluj mai susține că în perioada în care a fost arestat, în celulă nu exista lumină naturală, aceasta fiind luminată non stop de un neon, acest lucru fiind perceput ca o formă de tortură psihică. În plus, mai susține Uioreanu, ziua era foarte cald iar noaptea foarte frig. Mai mult, din cauza ploilor abundente, cnalizarea a refulat în arest ”și pe jos pluteau fecale și dejecții umane care se revărsau în celule”.

Între timp, arestul IPJ Cluj a fost modernizat, fiecare celulă având toaleta proprie, dotată cu duș.

Te-ar putea interesa și: