Explozia transformatorului care a provocat incendiul de la Spitalul „Nicolae Robănescu” intră în categoria ciudățeniilor, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El spune că echipamentul era „relativ nou”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu are, cel puțin la acest moment, o explicație pentru explozia care a provocat incendiul de la Spitalul „Nicolae Robănescu”, de marți seara. El a relatat că trasformatorul care a sărit în aer era „relativ nou”. Potrivit ministrului, după o pană de curent, spitalul a trecut pe generatorul propriu, fără probleme. Ulterior, însă, după ce situația a fost remediată și energia electrică a revenit, a explodat transformatorul, provocând incendiul.
„E, totuşi, ciudată această explozie a unui transformator, care am înţeles că nu era vechi. Era un transformator relativ nou. În momentul în care a fost realimentată zona, pentru că a fost o pană de curent acolo şi a durat mai mult de o oră, iar spitalul a funcţionat prin intermediul generatorului, s-a produs această explozie, în momentul în care energia electrică a revenit în reţea”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Incendiul izbucnit la un transformator, aflat în curtea Spitalului „Nicolae Robănescu”, și s-a extins la două autoturisme parcate în vecinătate. ISU Bucureşti – Ilfov, care a intervenit de urgență, a precizat că focul s-a manifestat cu flacără violentă şi degajări de fum.
După izbucnirea incendiului, conducerea Spitalului „Nicolae Robănescu” a luat decizia de a evacua pacienții. Este vorba despre 110 copii internați cu diferite afecțiuni medicale ce au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie, în apropiere.
Pacienții Spitalului Nicolae Robănescu, copii cu boli rare
În acest context, Alexandru Rafila, a declarat marţi seara că situaţia este sub control din punct de vedere medical. El a precizat că pacienții Spitalului „Nicolae Robănescu” sunt copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. În cadrul acestei unităţi se realiza recuperarea neuro-motorie.
„A fost o bună şansă, într-un fel, pentru că directorul medical al spitalului era de gardă şi el ţine şi locul managerului, pentru că managerul este în concediu de maternitate. Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la «Marie Curie» au ţinut legătura cu cei de la «Robănescu», au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii. (...)
În momentul de faţă situaţia este sub control din punct de vedere medical. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, încât să nu avem niciun fel de probleme legate de siguranţa pacienţilor, mai ales că este vorba despre copii”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Antena 3.