De ce a fost achitat Valeriu Zgonea în dosarul pentru trafic de influență. Motivarea instanței: Nu și-ar fi riscat funcția pentru 13 mii de euro

De ce a fost achitat Valeriu Zgonea în dosarul pentru trafic de influență. Motivarea instanței: Nu și-ar fi riscat funcția pentru 13 mii de euro Sursa: Facebook

Motivarea instanței cu privire la dosarul fostului președinte PSD al Camerei Deputaților a fost publicată. Deși primise pedeapsa de închisoare pentru 3 ani, Zgonea a fost achitat pentru acuzația de trafic de influență. Motivul: ilegalitatea ar fi fost posibilă doar dacă Zgonea avea nevoie de bani.

Curtea de Apel București, prin judecătorii Alexandra Panait și Aurel Găitan, a decis să excludă problele furnizate în dosar de către DNA și SRI, într-un mandat ce privește siguranța națională. Mai mult, Curtea a adus argumente favorabile deciziei de a-l declara nevinovat pe Valeriu Zgonea.

Ce a motivat instanța în favoarea inculpatului

Curtea de Apel București a transmis că suma derizorie stipulată drept a fi traficată nu constituie un motiv plauzibil pentru ca inculpatul și ceilalți din dosar să comită trafic de influență. Este vorba despre 13 mii de euro.

”Nu se întrevede niciun argument pentru a înlătura declaraţiile martorului Dobrică Dumitru (din cursul judecăţii cauzei), ale martorei Gheorghe Carmen (partenera de atunci a lui Valeriu Zgonea – n.r.) sau ale inculpatului, privind restituirea ulterioară a sumelor de bani înaintate de martor, ţinând cont şi de valoarea derizorie atât a excursiei în Viena, cât şi a lucrărilor efectuate la fundaţia casei din Comandău, eliminând valoarea materialelor de construcţie ce în mod evident nu au fost încorporate în fundaţie, ţinând cont şi de perioada îndelungată în care s-au efectuat aceste plăţi, prin raportare la stadiul lucrărilor (iulie 2012 – aprilie 2013)”, motivează judecătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ignorând probele aduse de DNA și SRI, judecătorii au ales drept probă necesitatea lui Valeriu Zgonea de a-și trafica influența pentru bani. Astfel, judecătorii Aurel Găitan și Alexandra Panait nu pot dovedi că Zgonea și-ar fi riscat funcția pentru 13 mii de euro.

„(...)neputându-se reţine că inculpatul sau partenera sa de viaţă nu ar fi dispus de acele sume de bani, necesitând a-şi trafica influenţa din poziţia de înalt demnitar în care tocmai fusese numit, pentru a beneficia de o sumă de aproximativ 13.000 euro (raportat la cursul valutar al BNR din perioada iulie 2012 – aprilie 2013)”, anunță Curtea.

Procurorii din dosar au fost taxați de Curtea de Apel

Curtea afirmă că procurorii au greșit afirmând că Dobricu a construit fundația vilei lui Zgonea din Covasna, cu bani destinați unor materiale precum gresie, parchet, robinet, pensulă. Motivarea Curții este una tehnică, anume că la construirea unei case nu se folosesc gresie, parchet, robinete sau pensule.

”Curtea constată că în cuprinsul facturilor fiscale eliberate de (…) sunt incluse diverse materiale ce în mod evident nu pot fi utilizate la construcţia fundației unei case, cum ar fi gresie, faianţă, plintă, profile plastic, parchet, plăci gipscarton, chit rosturi, robinet, pensulă, zăvor, ulei motor, precum şi diverse materiale consumabile, care au majorat în mod nejustificat cuantumul foloaselor cu privire la care se reţine că ar fi revenit inculpatului.

Curtea nu a dorit să efectueze un calcul al valorii totale a materialelor de construcție achiziționate de Zgonea și inculpații.

„Cu toate acestea, reţinând că valoarea integrală a materialelor de construcţie a fost achitată de martora Gheorghe Carmen (partenera lui Zgonea – n.r.), Curtea nu va proceda la efectuarea unui calcul al valorii materialelor ce ar fi putut fi fost într-adevăr utilizate pentru realizarea fundaţiei”, anunță decizia Curții.