De ce a eșuat programul „Usturoi românesc"? Schema de minimis trebuie regândită

De ce a eșuat programul „Usturoi românesc"? Schema de minimis trebuie regândită Sursa foto: Arhiva EVZ

Explicațiile eșecului: interesul politic sau teama micului fermier de birocrație

Care sunt cauzele pentru care acest program bine gândit nu a mers? Nu au fost menținute nici măcar suprafațe și producția din 2018. Fermierii nu au reușit să acceseze, în 2019, suma de 2.000.000 de euro alocată de guvern. A fost accesată numai jumătate din sumă.

În primul rând, aceste scheme de minimis, finanțate din bugetul de stat, au la bază interesul electoral al partidului, aflat la guvernare. Relația politician/guvernant – fermier/beneficiar este în esență o relație de tip patron-client. Când pune înainte interesul electoral, guvernul nu mai gândește aceste scheme în detaliu și nu urmărește aplicarea acestora, astfel încât banii să fie de un real ajutor cât mai multor agricultori.

O altă explicație provine din teama micului fermieri față de birocrație. El are oroare de contactul cu funcționarul din primării și din instituțiile publice cu profil agricol. Deși ar fi interesat să încaseze acești bani, preferă să nu facă niciun demers. Se adaugă lipsa unor structuri asociative funcționale. Micii fermieri fie nu sunt afiliați, sau dacă sunt afiliați, nu beneficiază mai deloc de statutul de membru. Nu există în România, ca în Occident, camere agricole care să reprezinte interesele fermierilor față de autorități.

Se adaugă și faptul că populația satelor este îmbătrânită. Nu se exclud nici posibile fraudări ale programului, după cum a precizat ministrul liberal Oros despre programul Tomate românești. 400 de falși beneficiari au fost înregistrați numai în județul Olt.

Ne puteți urmări și pe Google News