Ziua Națională a României a fost sărbătorită pentru prima dată pe data de 1 Decembrie, în anul 1990. După anii comunismului, noul regim condus de Ion Iliesc a stabilit ca ziua de 1 Decembrie, să fie Ziua Națională a României.
Data de 1 decembrie 1918 este una foarte importantă în istoria românilor și a României Mari.
Atunci, la Alba Iulia, Marea Adunarea Națională, la care au participat peste 100.000 de români, a decis ca Transilvania să se unească cu România, compusă atunci din cele două regiuni, Moldova și Țara Românească.
Cum a fost sărbătorit primul 1 Decembrie
După căderea regimului Ceaușescu, noua putere de la București a dorit ca ziua de 1 Decembie să fie una de unitate a românilor. Astfel, pe 1 decembrie 1990, la București și la Alba Iulia au fost organizate manifestări fastuoase care au culminat cu parade militare.
De atunci, de mai bine de 32 de ani, de fiecare 1 Decembrie, românii se adună în piețele marilor orașe și asistă la defilarea militarilor și angajaților din Ministerul de Interne, și sărbătorescu Ziua Națională.
Care au fost zilele naționale a românilor
După plecarea lui Alexandru Ioan Cuza, de pe tronul Țărilor Române și înscăunarea Regelui Carol, Ziua Națională a României a fost sărbătorită la data de 10 Mai.
Această dată de 10 mai, se suprapune cu urcarea pe tron a Regelui Carol și renunțarea la plata tributului către Imperiul Otoman.
În 1977, România intra în război cu otomanii și își declara independența.
Ziua de 10 Mai a fost sărbătorită ca fiind Ziua Națională a României, până pe în anul 1947.
Comuniștii au schimbat data
Anul următor, 1948, noua putere de la București, comuniștii, sprijinită de armata sovietică a impus ca ziua națională să fie sărbătorită pe data de 23 august. Această zi are o semnificație important în desfășurarea celui de-al doilea război mondial.
La 23 august 1944, Regele Mihai, care l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu, a ordonat ca România să se alăture puterilor militare care luptau împotriva Germaniei naziste.
Potrivit istoricilor militari, acest act de mare curaj al Regelui Mihai a dus la scurtarea războiului cu zece luni, și la salvarea unui milion de vieți omenești.
1 Decembrie, Ziua României
Istoric vorbind, data din calendar care surprinde cel mai bine simbolul de unitate al românilor, este cea de 1 Decembrie.
La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, 680 de delegaţi aleşi în cele 130 de circumscripţii electorale ale Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului şi Sătmarului, s-au adunat în Sala Unirii de la Alba Iulia și au votat unirea Transilvaniei cu țara. Adică, cu România.
”Vrem să zdrobim lanţurile robiei noastre sufleteşti prin realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul: Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat românesc”, a spus la acel moment Gheorghe Pop de Sisești, un intelectual român semnatar al declarației de unire. Actul unirii a fost cititi românilor, care se aflau în număr impresionant, peste 100.000 de oameni, la Alba Iulia.
După patru ani, la data de 15 octombrie 1922, Regele Carol era încoronat rege al tururor românilor, tot la Alba Iulia, fapt ce consfințea unirea pentru totdeauna a Transilvaniei cu Regatul României.