Davos: Ipocrizia climatică a mogulilor globalizării

Pasaj obligatoriu și de mare bonton, fereastră între reuniunile ONU, Băncii Mondiale și FMI, Forumul Econonic Mondial de la Davos cristalizează, în fi ecare an, bani, putere și din ce în ce mai multe critici. Adică, una vorbesc și alta fumează puternicii lumii. Anul acesta, ei au venit cu 1500 de avioane private pentru a salva mediul.

Cocheta stațiune elvețiană de schi este văduvită de prezența lui Donald Trump (probleme cu „shutdown-ul”, Emmanuel Macron (probleme cu „vestele galbene”), Theresei May (probleme cu „Brexitul”). Absenți și Vladimir Putin, și Xi Jinping. Dintre marii lideri ai lumii, doar Merkel a răspuns „prezent”.

Ca în alți ani, la augustele 6000 de urechi ale celor 3000 de participanți au ajuns critici privind nivelul alarmant al inegalităților economice la nivel mondial. În plus, anul acesta, gulerele albe de la Davos au identificat principalele riscuri ale anului în curs: controlul celei de-a patra revoluții industriale (efectele inteligenței artificiale), degradarea relațiilor geopolitice și urgența climatică. Unde se întâlnesc aprigii apărători ai mediului și patronii fabricilor poluante? La Davos, unde primii încearcă să-i convingă pe ceilalți, veniți cu avioane private, să împace afacerile cu respectarea mediului, comentează Euronews. „Este adunarea unei elite responsabile de toate relele pe care le suferim în acest moment”, acuză și Jennifer Morgan, directoarea executivă a Greenpeace, citată de Afp.

 

Altminteri, un1 forum eco, eco și iar eco

Alături de invitați-simbol ai ecologiei (precum David Attenborough) la Davos participă moguli, patroni, PDG ș.a.m.d., din toate domeniile industriale, gata să se convertească la religia eco alternativă. Poluarea și schimbările climatice au fost puse pe primul loc în rândul riscurilor pentru economia mondială chiar de către participanții la forum. Cu toate acestea, numărul de avioane private așteptate săptămâna aceasta pe aeroporturile din vecinătatea stațiunii alpine a depășit toate recordurile: 1500, față de 1300 anul trecut, potrivit informațiilor oferite de Air Charter Service.

Organizatorii forumului au făcut totul pentru „înverzirea” evenimentului: limuzine electrice (pentru fețele oficiale) și „foarte recomandatul” mers pe jos prin imaculata iernă elvețiene (pentru ceilalți). Paiele de plastic au fost intezise, farfuriile sunt din carton reciclabil și sticlele de sifon sunt chiar din sticlă.

În privința avioanelor, organizatorii au dat asigurări: vor compensa integral emisiile de carbon generate de transportul aerian prin inițiative în favoarea mediului (sic!).

 

O jumătate de milion de euro biletul

Potrivit site-ului forumului, costul biletului de intrare pentru a participa la FEM Davos variază între 60.000 și 600.000 de franci elvețieni (53.000- 530.000 euro) în funcție de „nivelul de protocol”. În plus față de acești bani, participarea efectivă la reuniunea elitelor mondiale este taxată la o valoare care nu mai este precizată.