A murit un muzician celebru, care a cântat cu David Bowie, Stevie Wonder și Bruce Springsteen

A murit un muzician celebru, care a cântat cu David Bowie, Stevie Wonder și Bruce Springsteen Sursa foto Wikipedia

Saxofonistul american David Sanborn a murit la vârsta de 78 de ani din cauza cancerului. El colaborase cu David Bowie, Stevie Wonder, Bruce Springsteen și alți artiști cunoscuți. Muzicianul „a decedat duminică după-amiază, pe 12 mai, după o luptă îndelungată cu un cancer de prostată”, de care suferea din 2018, este mesajul scris pe pagina sa de Facebook.

David Sanborn, un saxofonist legendar

David Sanborn a experimentat o mare varietate de genuri muzicale: jazz fusion, latin jazz, disco, funk, pop, rock, soul şi blues. El a lansat 25 de albume şi a fost recompensat cu şase premii Grammy. Acesta interpretat soloul spectaculos din cântecul "Young Americans", al lui David Bowie, a fost invitat să cânte pe albumul "Talking Book", al lui Stevie Wonder, şi pe celebrul disc "Born to Run", al lui Bruce Springsteen.

Și-a lansat albumul solo de debut, „Taking Off”, în 1975. Al doilea album său, „Hideaway”, a fost lansat patru ani mai târziu. Celelalte albume ale lui Sanborn au prezentat contribuții la artiști precum Luther Vandross, Christian McBride, Eric Clapton.

A cântat și cu The Rolling Stones

Saxofonistul a însoţit trupa The Rolling Stones în turnee şi a urcat pe scena legendarului festival Woodstock alături de Paul Butterfield Blues Band.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta s-a născut în Tampa, Florida, în anul 1945, dar a crescut în Missouri, în sudul Statelor Unite. El a fost diagnosticat în copilărie cu poliomielită - o boală care afectează sistemul nervos şi provoacă paralizii . Un medic i-a recomandat să cânte la saxofon pentru a-şi întări capacitatea pulmonară.

El a studiat muzica la Universitatea Northwestern înainte de a se transfera la Universitatea din Iowa. Aici a cântat și a studiat cu marele saxofonist JR Monterose.

David Sanborn, premiat pentru întreaga sa activitate

În pofida diagnosticului său de cancer din 2018, artistul a continuat să plece frecvent în turnee şi avea programate mai multe concerte pentru anul viitor.În martie 2024, Sanborn a primit un premiu pentru întreaga sa activitate în industria jazzului.