Exploatarea gazelor de șist trebuie să înceapă înainte de sfârșitul acestui an, spune premierul britanic, David Cameron, precizând că aceasta ar fi o metodă eficientă pentru a reduce dependența de gazul rusesc, scrie presa de la Londra.
Cameron spune că țara sa are datoria de a crește producția de gaze, iar criza din Ucraina a fost un semnal de alarmă în legătură cu dependența de gazul rusesc. Experții din industrie spun, însă, că nu pot începe exploatările înainte de 2020.
David Cameron, care s-a întâlnit cu liderii lumii pentru a discuta despre criza din Ucraina, a declarat că anexarea Crimeii a fost „un semnal de alarmă” pentru Europa, referitor la dependența de sistemul energetic rusesc.
Moscova furnizează aproximativ o treime din gazul Europei, în special prin conductele din Ucraina, iar Cameron a spus că anumite țări se bazează 100% pe gazul din Rusia. Premierul britanic a precizat că vrea ca primele explorări ale gazelor de șist să funcționeze până la sfârșitul acestui an, pentru a încuraja ideea de auto-aprovizionare cu energie. Dar apelul său i-a luat prin surprindere pe experții din industrie, care susțin că abia la finalul acestui deceniu ar putea începe explorarea comercială a gazelor de șist.
Marea Britanie primește gaze în special din Marea Nordului, Norvegia și Qatar, dar va avea nevoie de importuri mult mai mari pentru că rezervele din Marea Nordului se împuținează, scrie Daily Mail.
Oficial, Marea Britanie importă mai puțin de 1% din gazele sale din Rusia. Dar firma rusească Gazprom susține că este vorba despre 15% importuri indirecte, pentru că britanicii cumpără gaze din alte state europene, cum ar fi Germania, care tot din Rusia provin. În 2009, când Rusia a tăiat gazele pentru Ucraina, prețurile în Marea Britanie au crescut cu 17%. Marea Britanie are rezerve imense de gaze de șist în rocile de la o adâncime de sute metri, care pot fi extrase prin controversata metodă a fracturării hidraulice. În urmă cu trei ani, a început exploatarea la Lancashire, care a fost suspendată după două cutremure cu magnitudine mică, dar acum a reînceput. Exploatarea hidraudlică de lîngă satul Balcombe, West Sussex, anul trecut, a fost abandonată, după ce protestatarii au zădărnicit planurile companiei, temându-se că le va fi contaminată apa și distrus peisajul în zonă.
Cameron spune că cea mai bună metodă pentru a răspunde îngrijorărilor și incertitudinilor oamenilor este să le fie aratată o exploatare în funcțiune cât mai curând posibil. „Până la finalul acestui an, ar trebuie să funcționeze acest sistem, pentru ca noi să putem demonstra că entuziasmul va crește. Sunt convins că vom câștiga disputa”, a spus el.
Miniștrii britanici urmează să elibereze zeci de licențe de exploatare a gazelor de șist și, potrivit sursei citate, o hartă a resurselor de gaze de șisit din Marea Briatnei arată că fiecare district, cu excepția Cornwall, ar putea avea câte o astfel de exploatare.