David Cameron s-a spovedit în Camera Comunelor

Premierul britanic le-a explicat deputaţilor relaţiile pe care le-a avut cu foşti ziarişti de la tabloidul "News of the World". El a denunţat "teoriile conspiraţiei" ale opoziţiei în acest scandal.

Premierul britanic, David Cameron, a fost audiat, ieri, în Camera Comunelor, unde a fost nevoit să dea explicaţii despre legăturile pe care le-a avut cu foşti ziarişti ai săptămânalului "News of the World", implicat în scandalul interceptărilor.

Numele şefului guvernului de la Londra a apărut în acest scandal după ce, în anul 2007, l-a angajat pe un fost redactor-şef al publicaţiei închise pe 10 iulie, Andy Coulson, pe postul de director de comunicare al Partidului Conservator. Coulson este suspectat că ar fi dispus, în calitatea sa de redactor-şef, efectuarea de interceptări ilegale, alături de alţi foşti membri din conducerea tabloidului.

Regrete şi mustrări

"Nu i-aş mai fi oferit această slujbă dacă aş fi ştiut. Bineînţeles că regret şi îmi pare foarte rău pentru toată agitaţia creată", a declarat David Cameron în faţa deputaţilor.

"Nu este o explicaţie suficientă", a reacţionat liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband. El l-a criticat pe Cameron pentru că nu a cerut informaţii suficiente despre trecutul lui Coulson înainte de a-l angaja, sub liniind că şi persoanele din anturajul liderului conservator i-au ascuns adevărul despre fostul redactor-şef.

La rândul său, Cameron a luat apărarea consilierilor săi şi l-a acuzat pe Miliband că inventează teorii ale conspiraţiei pentru a profita electoral de acest scandal. Răspunsurile şi contraatacurile lui Cameron au fost de multe ori urmate de rumoare în Camera Comunelor, preşedintele de şedinţă chemându-i pe deputaţii laburişti la ordine pentru a putea continua audierile. Sub tirul întrebărilor, Cameron s-a oprit la un moment dat, a oftat şi s-a aşezat pe scaun fără să mai zică nimic, spre amuzamentul colegilor conservatori din sală.

Multe alte întrebări

Nu doar legătura cu Andy Coulson a ieşit la iveală pe fondul acestui scandal. În ultimele zile, presa britanică a prezentat tot mai detaliat relaţiile pe care premierul concervator le-a avut cu News Corporation, trustul care publica tabloidul "News of the World".

Astfel, jurnaliştii au aflat, printre altele, că David Cameron a fost invitat la nunta unui alt fost redactor-şef al săptămânalului, Rebekah Brooks, cea care a şi fost, de altfel, arestată şi eliberată apoi pe cauţiune în contextul acestui scandal.

Premierul a mai fost invitat, anul trecut de Crăciun, să se relaxeze la una dintre proprietăţile acesteia, unde a fost prezent şi Rupert Murdoch, proprietarul trustului din care făcea parte şi "News of the World", audiat şi el marţi în Camera Comunelor.

De la numirea sa în funcţia de şef al guvernului britanic, în mai 2010, David Cameron s-a întâlnit cu diferiţi membri din conducerea News Corporation de 26 de ori. "Dacă aş fi ştiut, nu l-aş mai fi angajat pe Coulson. Bineînţeles că regret şi îmi pare foarte rău pentru toată agitaţia creată.“ DAVID CAMERON, premierul britanic

VEDETĂ

Piers Morgan, atras în scandal

Moderatorul CNN Piers Morgan, cel care l-a înlocuit pe Larry King la postul american de televiziune, a fost acuzat de un deputat conservator că, pe vremea când lucra la tablodiul "Daily Mirror", a ascultat ilegal telefoane pentru a obţine informaţii "fierbinţi" pentru un articol despre Sven Goran-Eriksson.

Parlamentarul şi-a bazat acuzaţia pe un fragment dintr-o carte scrisă de Morgan, în care acesta ar admite că a recurs la astfel de practici.

Moderatorul i-a replicat deputatului că nu a citit cu atenţie respectivul fragment în care el povesteşte că, de fapt, telefonul său fusese interceptat printr-o tehnică pe care el o descrie apoi detaliat în cartea sa.