Premierul britanic David Cameron şi-a apărat, ieri, în Camera Comunelor, decizia de a se opune schimbării Tratatului UE la summitul din 9 decembrie de la Bruxelles, spunând, însă, că apartenenţa la blocul comunitar este în interesul naţional al Marii Britanii, relatează agenţiile internaţionale de presă.
"Marea Britanie rămâne un membru deplin al UE, iar evenimentele de săptămâna trecută nu au făcut nimic pentru a schimba acest lucru. Suntem o ţară bazată pe comerţ şi avem nevoie de piaţa unică pentru schimburi comerciale, investiţii şi locuri de muncă", a afirmat Cameron, în Parlament, într-o dezbatere asupra summitului UE de săptămâna trecută.
"'Suntem în UE şi vrem să fim", a spus el. Potrivit Reuters, decizia lui Cameron de a nu lua parte la schimbarea Tratatului UE, pentru a întări regulile fiscale pentru ţările care folosesc moneda euro, a izolat Marea Britanie în cadrul blocului comunitar şi a condus la cea mai puternică dispută în cadrul coaliţiei de guvernământ de la preluarea puterii în mai 2010. Niciun tratat
Răspunsurile ambigue oferite, vineri, de premier la întrebările privind apartenenţa Marii Britanii la UE au declanşat speculaţiile că Londra s-ar putea gândi la un viitor în afara UE, deşi analiştii spun că acest lucru ar dăuna economiei britanice.
Cameron a spus că alegerea cu care s-a confruntat a fost un tratat fără protecţia adecvată pentru importanta industrie de servicii financiare a Marii Britanii sau niciun tratat. "Răspunsul corect a fost niciun tratat. Nu a fost o alegere uşoară, dar a fost alegerea corectă", a afirmat el, precizând că nu are de ce să-şi ceară scuze. "Tratatul va oferi puteri fără precedent Comisiei Europene", a mai declarat premierul britanic.
Decizia lui Cameron a fost salutată de euroscepticii din aripa de dreapta a Partidului Conservator pe care îl conduce, dar a stârnit reacţia violentă a partenerilor de coaliţie din Partidul Liberal-Democrat, care are o politică proeuropeană. Partenerii de coaliţie, dezamăgiţi
Vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor, s-a declarat "profund dezamăgit" de rezultatul summitului, despre care a spus că a fost unul prost pentru Marea Britanie. Clegg a lipsit, de altfel, de la dezbaterea de ieri din parlament, absenţă speculată de opoziţia laburistă pentru a acuza divergenţele din cadrul coaliţiei de la putere.
Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a denunţat "dezastrul diplomatic" imputabil, în opinia sa, lui David Cameron, care "ne-a lăsat fără voce" în interiorul UE. "Trebuia să fi rămas în interior pentru a-şi apăra punctul de vedere", a spus liderul opoziţiei