Anul a început cu facturi neplătite pentru multe persoane şi companii.
Deşi în primele luni ale oricărui an, de obicei, există mai multe întârzieri la plata la termen a datoriilor, anul acesta situaţia este diferită, spun reprezentanţii Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC). Din cauza deprecierii leului, persoanele fizice trebuie să scoată din buzunar cu 500-1.000 de lei mai mult decât anul trecut pentru a-şi plăti creditele pe care le-au luat pentru cumpărarea casei sau a autoturismului, a declarat Isabela Iacob, directorul general al companiei de colectare a creanţelor KRUK International, ieri, într-o conferinţă de presă.
În acelaşi timp, fir mele se confruntă cu o lipsă de lichidităţi, în contextul îngheţării creditării. Din acest motiv, întârzierile la plata facturilor, către companiile partenere, s-au dublat, de la o medie de 60 de zile, anul trecut, la 120 de zile în prezent, a spus Cristian Ionescu, preşedintele AMCC. „Cele mai mari întârzieri de plată sunt în sectorul de construcţii, care este blocat, şi în distribuţia IT“, a precizat el.
Reprezentanţii companiilor de recuperare a creanţelor se aşteaptă ca datoriile să fie recuperate mai greu decât în anii trecuţi, deoarece din piaţă lipsesc banii lichizi. Ei estimează că ratele de colectare vor scădea în medie cu 30% faţă de 2008.
Cele mai numeroase restanţe ale firmelor şi cetăţenilor, care ajung să fie recuperate de firmele specializate, sunt la creditele bancare - peste 138.000 în 2008. Acestea sunt urmate de abonamentele la firmele de telecomunicaţii - 133.700, şi de asigurări - 4.000. Valoarea creanţelor transmise anul trecut pentru a fi recuperate de primele opt companii din piaţă, care formează asociaţia, a fost de peste 2,4 miliarde de lei.