Copiii noștri vor plăti din greu! Datoria publică a României, 53% din PIB

Copiii noștri vor plăti din greu! Datoria publică a României, 53% din PIB Marcel Ciolacu, Marcel Boloș / Sursa foto: Arhiva EVZ

Asociația CFA România arată că în luna octombrie 2023 previziunile privind datoria publică nu sunt deloc încurajatoare. Datele au fost prezentate prin intermediul unui Indicator de Încredere Macroeconomică.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna octombrie, (cu 5,6 puncte) la valoarea de 53,0 puncte. Această situație s-a datorat creșterii ambelor componente ale indicatorului. În următoarele 12 luni este așteptat ca datoria publică să se majoreze la 53% din PIB.

Noi date despre valoarea PIB de anul viitor

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2024) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,28%:

„Anticipațiile de reluare a creșterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflationist va continuă, însă într-un ritm mult mai lent, rată inflației fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflationist rămânând politică fiscală”, susține Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datoria publică, 53% din PIB în următoarele 12 luni

Urmează o depreciere a leului în următoarele 12 luni

Cursul de schimb EUR/RON. Peste 76% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro. Pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei pentru un euro.

Evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe. 47% dintre participanți anticipează o scădere a acestora. Tot 47% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate. În același timp, 29% cred că sunt corect evaluate. Valoarea medie a anticipațiilor este de 5,6%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a fost de 2,0%

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani. Acesta reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.