Datele personale ale liderilor mondiali, printre care Barack Obama și Vladimir Putin, divulgate din greșeală de un angajat al guvernului australian

Informații personale ale liderilor mondiali care au participat anul trecut la summitul G20 din Australia au fost divulgate în mod accidental de către un angajat al ministerului australian pentru Imigrație, dezvăluie ziarul britanic The Guardian.

Angajatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a trimis din greșeală un email cu date precum seria pașaportului, nume, date de naștere și detalii legate de viza primită aparținând tuturor liderilor mondiali care au participat la summitul găzduit de Brisbane organizatorilor unui campionat de fotbal.

Printre liderii reuniți la Brisbane în noiembrie 2014 se numără Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin, Xi Jinping și David Cameron.

Serviciul de imigrație a contactat imediat guvernul pentru a-l informa despre eroarea comisă de angajat, cerând informații despre cum să remedieze greșeala. „Informațiile personale scurse din greșeală conțin numele, date nașterii, funcția, naționalitatea, numărul pașaportului, seria vizei pentru toți cei 31 de lideri – premieri și președinți – care au participat la summitul G20”, a recunoscut guvernul australian, la solicitarea ziarului The Guardian. „La originea acestei situații este o greșeală umană”, a mai precizat executivul de la Canberra.

Destinatarul mesajului cu pricina a șters imediat emailul și a golit apoi și folderul Recycle bin spre a se asigura că nu rămâne nicio urmă. „Organizatorii cupei asiatice de fotbal ne-au informat că emailul nu mai este accesibil în sistemul lor”, a mai explicat guvernul.

În consecință, oficialii de la Canberra au considerat că liderii mondiali nu mai trebuie informați în legătură cu această eroare, dat fiind riscul foarte scăzut care a decurs din această situație. Ministerul australian al Imigrației nu a precizat însă dacă liderii mondiali au fost ulterior informați cu privire la greșeala comisă de angajatul său.

Același minister s-a aflat la originea unui alt scandal, în februarie 2014, când a publicat din greșeală pe site-ul său date despre 10.000 de persoane aflate în centrele australiene de detenție, printre care mulți azilanți.