O întrebare care a tot apărut de-a lungul pandemiei a fost: pentru cât timp ar trebui să mă izolez pentru a mă asigura că nu sunt contagios? Până acum, nu pare să existe un răspuns universal acceptat.
Datele care arată cât rezită virusul în corp
În SUA, regulile guvernamentale permit celor mai mulți oameni să pună capăt izolării după cinci zile fără a fi nevoie să facă un test. Acest lucru contrastează cu Marea Britanie, unde britanicii pot renunța la carantină în ziua a șasea, dar numai după ce au fost testați negativ în ultimele două zile de izolare. Fără un test, trebuie să aștepte zece zile.
Factorii politici trebuie să găsească echilibrul între limitarea evoluției pandemiei, împiedicând în același timp oprirea economiei. Consilierul medical al președintelui Biden, dr. Anthony Fauci, a declarat pe 28 decembrie că liniile directoare ale SUA privind izolarea au fost concepute pentru a „aduce oamenii înapoi la locuri de muncă”. Dar unii experți în boli atât din Marea Britanie, cât și din SUA au avertizat că izolarea nu urmează știința și riscă ca oamenii să răspândească din neatenție virusul la locul de muncă sau la școală, mai ales dacă nu au făcut un test.
Robert Wachter, profesor și președinte al Departamentului de Medicină de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat pe Twitter pe 14 ianuarie că testul rapid al fiului său a fost pozitiv în ziua 10. Agenția de Sănătate și Securitate din Regatul Unit a estimat că aproape o treime dintre persoanele cu Covid-19 erau încă contagioase la cinci zile după apariția simptomelor sau după un test pozitiv. Chiar dacă oamenii au avut un rezultat negativ folosind un test rapid, 7% dintre ei au rămas contagioși, conform datelor. Pentru o comparație, numărul de persoane contagioase după zece zile a fost de 5%.
Gary McLean, profesor de imunologie moleculară la Universitatea Metropolitană din Londra, a declarat pentru Insider că, în general, persoanele cu Covid-19 au fost „potențial infecțioase” cu două zile înainte de simptome și până la zece zile după. McLean a spus că există șanse mari de a nu mai fi infecțios dacă au fost urmate îndrumăril. Imunitatea și numărul de particule de virus cu care au fost infectați oamenii pot determina cât timp un pacient rămâne infecțios, a spus el.
Cât de contagios ești după infecția cu varianta Omicron
De asemenea, estimările nu sunt specifice pentru infecțiile cu varianta Omicron. Lawrence Young, virolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a declarat pentru Insider că nu existau multe date despre dinamica unei infecții cu Omicron, în comparație cu alte variante. Aceasta înseamnă că nu putem prezice exact cât de infecțios este cineva cu Omicron.
Atât Young, cât și McLean au fost de acord că datele UKHSA sunt „cele mai bune” pentru a ghida ce să faci dacă nu ești sigur dacă ești infecțios sau nu, cu avertismentul că nu există un răspuns universal pentru fiecare caz.
Un studiu făcut pe 21 de persoane în Japonia a constatat că persoanele vaccinate și spitalizate care au fost infectate cu varianta Omicron aveau niveluri maxime de particule de virus infecțios la trei până la șase zile după diagnostic. De asemenea, nu au fost detectate particule virale după 10 zile, au spus autorii studiului.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Exeter, Marea Britanie, publicat în Jurnalul Internațional de Boli Infecțioase, a constatat că 13% din 176 de participanți au avut particule de virus infecțioase inclusiv în ziua 10. Unii oameni au păstrat aceste niveluri de virus până la 68 de zile, au spus ei. Studiul a fost efectuat înainte ca Omicron să devină cea mai comună variantă, potrivit Yahoo News.