Pensii 2023. Aceste date trebuie marcate în calendar. Îi vizează pe toți pensionarii

Pensii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Unii pensionari așteaptă cu nerăbdare momentul plății pensiilor, având în vedere creșterea continuă a prețurilor. Din acest motiv, este deosebit de important să cunoască data când trebuie să aștepte sosirea poștașului sau să se deplaseze la bancomat pentru a retrage banii.

În funcție de modalitatea de plată, pensia poate să sosească mai devreme sau mai târziu, însă este esențial să cunoaștem și informații referitoare la pensiile restante, care au, de asemenea, o dată de primire stabilită.

Când trebuie să aștepți poștașul și când intră pensia pe card

Astfel, pentru plata curentă a pensiei, perioada stabilită de primire este între 1 și 15 ale lunii, asta dacă se optează ca pensia să fie primă la domiciliu.

Pentru pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii respective. Plățile pensiilor restante se fac între data de 11 și 15 ale lunii, în aceleași condiții care pensia curentă.

Plata prin bancă se efectuează începând din data de 12 a lunii, dar nu mai târziu de data de 13 a lunii. Documentul de informare (talonul mov) se transmite între data de 1 și data de 15 a lunii la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu, documentul de informare poate fi ridicat de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii respective.

Ce trebuie să facă pensionarii care locuiesc în străinătate pentru a primi pensie

Persoanele care locuiesc în străinătate și doresc să solicite plata drepturilor de pensie din sistemul public din România prin intermediul unui mandatar, trebuie să depună o procură specială la casa teritorială de pensii din zona unde are domiciliul mandatarul sau de la ultimul loc de asigurare al titularului.

Procura specială trebuie să fie autentificată conform prevederilor legale în vigoare și să îndeplinească câteva condiții:

  • de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în măsura în care legile şi reglementările statului de reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun;
  • de către notarii publici de pe teritoriul României, atât în cazul cetăţenilor români, cât şi în cazul cetăţenilor străini;
  • de către notarii publici dintr-o altă ţară, în cazul statelor semnatare ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, în cazul cetăţenilor români şi străini stabiliţi în străinătate. În acest caz, procura este valabilă numai dacă este însoţită de apostila eliberată de către autoritatea competentă, potrivit legislaţiei naţionale a statului din care emană documentul.
  • de către notarii publici dintr-o ţară, în condiţiile prevăzute în tratatele sau convenţiile de asistenţă juridică bilaterală la care România este parte.