O operațiune care vizează „dark web”, o parte ascunsă a internetului, a dus la arestarea a 179 de vânzători de droguri opiacee și mărfuri ilicite.
Arestările au avut loc în Europa și Statele Unite, au anunțat Departamentul de Justiție al SUA și agenția de poliție europeană Europol.
În total, 119 persoane au fost arestate în Statele Unite, două în Canada, 42 în Germania, opt în Olanda, patru în Regatul Unit, trei în Austria și una în Suedia.
Potrivit Departamentului Justiției al SUA și Europol, suspecții au fost angajați în zeci de mii de vânzări de produse ilicite pe „dark web”, care abundă în activități ilegale.
6,5 milioane de dolari confiscați
Operațiunea, care a implicat diverse agenții guvernamentale americane, inclusiv FBI, a condus la confiscarea a peste 6,5 milioane de dolari (5,5 milioane de euro) în numerar și monede digitale.
Poliția a confiscat aproximativ 500 kg de opiacee, inclusiv fentanil, oxicodonă și heroină, precum și aproximativ 60 de arme de foc.
„Pentru un număr tot mai mare de tineri dependenți de droguri, opiaceele nu mai sunt cumpărate de la traficanții locali, ci de la dealerii online”, a declarat Jeffrey Rosen, viceministrul american al justiției.
„Aceste piețe ale « dark net » cresc în popularitate într-un ritm alarmant și permit traficanților de droguri să facă publicitate deschisă și să primească comenzi din întreaga lume”, a adăugat el.
Supradozele cu opiacee, în special fentanil, considerat de 50 de ori mai puternic decât heroina, reprezintă una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite.
În 2018, ele au reprezentat aproximativ 70% din cele peste 67.000 de decese cauzate de supradozaj din Statele Unite.
În timp ce în ultimii ani s-au luat numeroase măsuri pentru a reduce dependența de aceste substanțe, care inițial erau folosite numai pentru uz medical, Canada și 30 de state americane au raportat o creștere a supradozelor de opioide odată cu pandemia Covid-19.
Anunțul arestărilor „trimite un mesaj puternic” infractorilor activi pe „dark web”, a declarat Edvardas Sileris, șeful Centrului european de criminalitate cibernetică al Europol.
„Internetul ascuns nu mai este ascuns, iar activitatea voastră anonimă nu este anonimă. Agențiile de aplicare a legii sunt hotărâte să vâneze infractorii indiferent de locul în care operează - indiferent dacă este pe stradă sau în spatele unui ecran de computer”, a spus Edvardas Sileris.