Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Daniel Tudorache, edilul sectorului 1: „Biserica are mai multe terenuri în sector decât are Primăria!”

Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Daniel Tudorache, edilul sectorului 1: „Biserica are mai multe terenuri în sector decât are Primăria!”

Nu se grăbeşte să dea răspunsuri pripite. Vrea să pară discret și fără ascunzişuri și râde când îi arunci câte o glumă. Daniel Tudorache, primarul sectorului 1, este de acord ca instituţia pe care o administrează să aloce bani pentru Catedrala Neamului. Trage zilnic la sala de forţă şi este înnebunit după pui la cuptor cu salată de varză

EVZ: - V-ați lăudat la un moment dat că vreți să anvelopați casele. Mai doriţi să faceți asta?

Daniel Tudorache: - Da, este un proiect pe care l-am discutat cu cei de la BEI (Banca Europeană de Investiţii- n.r.). Vom face un proiect pilot pentru reabilitarea a 15-20 de case, ca să vedem cât costă anveloparea acestora. Pentru că sunt cu totul alte costuri pe metrul pătrat decât la blocuri și vom fi nevoiţi să facem un împrumut.

- Dar cum selectați cele 15- 20 de case?

Ne puteți urmări și pe Google News

 Daniel Tudorache: - Aleatoriu.

- Câte cereri sunt în momentul de față?

 Daniel Tudorache:- În jur de 3.000. Acest program va începe anul viitor. Trebuie să ne facem și noi calculele. Este pentru prima dată în România când o autoritate locală se apucă să reabiliteze case. Avem foarte multe de patrimoniu, iar acestea au un regim aparte, trebuie reabilitate altfel decât o casă normală care nu necesită o manoperă deosebită.

-Este Sectorul 1 pregătit pentru un cutremur mare? Știm că sunteți și Președintele Comitetului local pentru situații de urgență.

 Daniel Tudorache:- Așa este. Trebuie să fim pregătiți. Avem un necesar de materiale în caz de cutremur. Sper să nu ajungem niciodată să-l folosim, dar noi trebuie să fim pregătiți. Cu corturi, paturi de campanie...

3.500 de amărâţi primesc ajutoare sociale

- Dar unde îi adăpostiți pe acești oameni?

 Daniel Tudorache:- În săli de sport, dar e foarte greu de spus în momentul acesta. Atunci când se va întâmpla trebuie să vedem câte din acestea mai stau în picioare. Vom lua legătura cu patronii de hoteluri, să ne pună spații la dispoziție. Noi suntem conectaţi şi ținem deja legătura pe această problemă. În acele momente de panică va trebui să ştim unde mergem să ne adăpostim. Vom face puțuri de mare adâncime, pentru că în acele momente vom rămâne fără electricitate, fără apă...

- A rămas vreun proiect neterminat al fostului primar, Andrei Chiliman, pe care doriți să-l duceți la bun sfârșit?

 Daniel Tudorache:- Da. Reabilitarea blocurilor, un proiect început de domnul Andrei Chiliman și pe care vreau să-l termin. Mai sunt de reabilitat 186 de blocuri din 1.170, am ridicat pe SEAP un lot de 86 de blocuri și sper ca până în primăvară să avem un câștigător ca să ne apucăm din primăvară de anvelopat. După care vom scoate din nou pe SEAP o altă licitație pentru ultimul lot de blocuri. Sperăm ca până la sfârșitul anul viitor să le terminăm.

- Ajutoare sociale le mai acordaţi celor din sector?

 Daniel Tudorache:- Am acordat și vom acorda și în continuare persoanelor cu probleme.

- Gratuit sau vor munci pentru acești bani?

- Ar fi normal, dacă tot primește ceva gratis, să presteze și muncă în folosul comunității.

- Cam câți primesc ajutoare sociale?

- Câteva mii. Undeva la 3.500. Deși este un sector bogat, sunt și oameni sărmani. Străuleşti, zona cea mai periculoasă

- Care este zona cea mai periculoasă din sector? În sensul de infracționalitate.

- Sunt mai multe plângeri din zona Străulești, dar în ultima perioadă polițiștii locali merg mai des pe acolo ca să prevină infracţionalitatea.

- Ce aveți de gând să faceți cu acea clădire părăsită de la pasajul Băneasa, zona Aviaţiei? Zace aşa de foarte mulţi ani, iar publicitatea atârnă pe faţadă. E dezolant.

- Există un proprietar. Va trebui să intrăm în Consiliu în luna octombrie, dacă nu în luna noiembrie să elaborăm o hotărâre de consiliu prin care îi vom amendă pe cei care dețin acest imobil, sau îi vom obliga să îl consolideze, să-l facă să arate într-un fel anume. Ei au interes să îl lase să cadă și după aia să construiască ce vor ei. Lumea nu știe lucrurile astea și înjură Primăria.

- Sunteți de acord ca primăriile să dea bani pentru Catedrala Neamului?

- Propunerea mea este să alocăm 10 milioane de lei pentru Catedrală, și să vă spun și de ce. Biserica deţine mai multe terenuri în sector decât avem noi. Să vă dau un exemplu: în zona Sisești până la ROMATSA nu există o școală de stat. Nu avem teren și nu găsesc o soluție ca să construiesc una acolo. Biserica are două hectare de pământ și e dispusă să facă un parteneriat cu noi ca să putem construi.

- Doar dacă îi ajutați și dumneavoastră?

- Nu e o condiționare. Poate au nevoie de bani pentru Catedrală. E normal să avem o Catedrală în România. Cu siguranță dacă Biserica și-ar vinde terenurile ar face rost de bani, dar nu este normal să le vândă. Dar noi ca autoritate locală putem ajuta cu bani și ea, la rândul ei, cu terenurile. Printr-un parteneriat. Aşa vom putea construi creșe, grădinițe şi cămine pentru bătrâni. Am fi mai câștigați la bani dacă am primi de la Biserică terenurile, decât să le cumpărăm de pe piața liberă.

„E un noroc pentru bucureșteni că toți primarii sunt de aceeași coloratură politică”

- Cu cine vă înțelegeți mai bine, cu Gabriela Firea sau cu Liviu Dragnea?

- Mă înțeleg bine cu toți colegii. Este adevărat că vorbesc mai des cu doamna Firea pentru că este Primarul Capitalei. Iar prin prisma funcţiei e normal să discut mai mult cu dânsa. Vorbim aproape zilnic. Este un noroc pentru bucureșteni că toți primarii sunt de aceeași coloratură politică, iar treburile se pot face mai bine.

- Cum o descrieți pe doamna Firea?

- O femeie ambițioasă.

- Pe domnul Dragnea?

- Un lider abil.

- Pe domnul Ponta?

- Un lider care nu și-a spus ultimul cuvânt în politică.

- Pe Traian Băsescu?

- Un marinar.

- Doamna Kovesi?

- Doamna de fier.

- Nicușor Dan?

- E doar Nicușor.

- Câteva cuvinte despre dumneavoastră?

- Eu am mai candidat în 2008, nu am ocupat această funcție, apoi am devenit viceprimar.

- La ce oră vă treziți dimineața?

- La 6.30 sunt în sală, iar la 7.30 plec spre muncă, la Primărie.

- Mergeți la sală?Trageți de fiare?

- Da.

- Cât timp stați la muncă?

- Nu plec niciodată mai devreme de 17.30. Apoi merg acasă, la familie.

- Aveți vreo mâncare preferată?

- Pui la grătar cu salată de varză

- Unde vă petreceți concediul?

- Pe litoralul românesc. Până în anul 1990 la Neptun, după Revoluție, la Mamaia.

- Aveți copii?

- Da. O fetiță.

- Când ați circulat ultima oară cu metroul?

- Și în campania electorală și după. Eu dacă stau în zona de nord a Bucureștiului și vreau să ajung în centru las mașina la Aviatorilor și cobor la metrou. Sau când eram invitat la B1.

- Câți bani aveți acum în buzunar?

- 20 de lei în buzunar și 200 de lei în haină.

Cel mai important proiect: construirea unui spital municipal

- Care ar fi proiectul, să-i spunem, cel mai important pe care doriți să-l realizați în mandatul dumneavoastră?

-Sunt multe proiecte importante, dar unul din ele este construirea unui spital municipal. Ar fi primul construit după 26 de ani. Va fi ridicat pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 10, în zona restaurantului „Doi Cocoși“. Acolo avem terenul de 4,3 hectare, dar mai vrem să luăm altul care este lipit de acesta, de 2,7 hectare, pe care vom da undeva la 2,5 milioane de euro. Știți că secția ATI din Spitalul de Arși este închisă de Direcţia de Sănătate Publică, de aceea ne gândim să construim și o secție pentru marii arși. Primăria Sectorului 1 se va ocupa de redeschiderea secției ATI. Să sperăm că până la sfârșitul anului îi vom da drumul.

- La un moment dat erați dispus să alocați 250.000 de euro pentru Spitalalul de Arşi.

- Da, aceasta era suma, care se află în buget în momentul de față, iar când se vor termina lucrările vom vedea cât va trebui să plătim. Oricum, în jurul acestei sume ne vom învârti. În momentul de faţă, muncitorii lucrează acolo.

Reabilitarea celor 78 de instituţii de învățământ

- Când veți demara lucrările la noul spital?

- Parcurgem toate etapele. Facem studiul de fezabilitate, discutăm cu Ministerul Sănătății care știe necesarul de care avem nevoie. Deci… imediat. Va fi un spital municipal, iar dacă cei de la Curtea de Conturi ne vor impune să cedăm acest spital, eu îl voi ceda Municipalității. Doresc să fie al 20-lea spital al Bucureștiului, în momentul de faţă Primarul General are în subordine 19 astfel de instituţii medicale. N-aș vrea să fie un spital național, banii cetățenilor Sectorului 1 să meargă către unul municipal.

- La ce sumă se ridică acest proiect?

- Nu contează. Primăria Sectorului 1 are suficienți bani să construiască un spital municipal. Acesta este norocul nostru, că avem destui. Putem investi în sănătate, în învățământ. Avem bani. Doresc ca în cele trei veri care mi-au mai rămas din mandat să reabilitez toate cele 78 de unități de învățământ.

Taxa pe gunoi va rămâne zero

- De curățenia în sector tot Romprest se va ocupa?

- Este un contract pe care l-am moștenit. Mai are undeva la 17 ani de contract. Dacă își face treaba rămâne, dacă nu pleacă.

- Taxa pe gunoi va rămâne 0?

- În Sectorul 1 taxa va rămâne 0. Știți că este un scandal cu groapa de gunoi care este pe teritoriul Sectorului 1. Aceasta funcționează din 1999, iar oamenii care locuiesc în partea de nord a sectorului 1, la granița cu orașul Chitila, la fel ca și mine, simţim că persistă un miros degajat de la acea groapă.

Disputa RADET-ELCEN, un joc politic

- Ce părere aveți despre disputa din fiecare an dintre RADET și ELCEN?

- Este o dispută politică, așa o văd eu. ELCEN-ul este al Guvernului, iar RADET-ul, al Primăriei Capitalei. Și cum să-i sperii pe bucureșteni că primarul general nu își face treaba decât să închizi robinetul. Este un joc politic, bucureștenii nu vor rămâne fără apă și căldură. E o problemă care persistă de mulți ani. Nu poți să acumulezi atâtea datorii și să nu plătești nu știu câți ani, iar când vine un primar nou să îi ceri să plătească totul. Nu se poate. Gabriela Firea este dispusă să plătească datoria, dar nu pe toată dintr-o dată, pentru că blochează toată Primăria Capitalei.