Daniel Morar, despre aplicarea deciziilor CJUE: „CCR spune că prioritatea dreptului european nu se întinde și asupra Constituției naționale”
- Maria Miron
- 27 iunie 2022, 17:39
Fostul judecător CCR, Daniel Morar, vorbește despre contradicțiile legate de dreptul european și transpunerea principiilor sale în dreptul intern al statelor membre UE. În cazul României, Daniel Morar explică faptul că CCR aplică deciziile CJUE doar dacă acestea nu contravin Constituției naționale.
Daniel Morar, fost magistrat al Curții Constituționale a României, explică faptul că CCR nu contestă dreptul european ca având întâietate față de dreptul național, dar doar atunci când nu sunt încălcate legile înscrise în Constituția țării.
Daniel Morar, despre aplicarea principiilor de drept european la nivel etatic
„În problema CCR vs CJUE discuția din mediul public a fost una superficială și, aș spune, greșită. CCR n-a contestat niciodată prioritatea dreptului european asupra dreptului național. Discuția a început când s-a pus problema dacă prioritatea dreptului european se întinde și asupra Constituției naționale sau nu. Și aici CCR spune că nu.
Curtea a spus în deciziile sale că prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constituție. Constituția și deciziile Curții nu pot fi contrabalansate, contrazise”, spune Daniel Morar.
Aplicarea deciziilor CJUE, o problemă a statelor membre
Judecătorul Daniel Morar spune că, dat fiind faptul că nu există o Constituție UE în baza căreia să fie puse în aplicare principiile de drept european, statele membre sunt cele care, prin raportare la Constituțiile lor, trebuie să decidă dacă aplică sau nu deciziile CJUE.
„CJUE abia târziu a venit și spune că preeminența dreptului european se întinde și asupra constituțiilor naționale, discuție care nu a fost abordată la modul acesta franc. Dar părerea mea este că problema aceasta nu trebuie rezolvată de Curți, problema aceasta este a statelor membre. Pentru că știm foarte bine că nu avem o Constituție europeană și, mai mult decât atât, demersul de adoptare a unei Constituții europene a eșuat. Prin urmare, avem Constituții naționale și Tratatele constitutive. Bat ele, Tratatele constitutive – constituțiile europene? Asta trebuie să decidă până la urmă statele suverane, nu un judecător sau altul. Statele asigură funcționarea UE. Nu pot veni președintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justiție care servește structura respectivă să spună – dreptul nostru este peste constituțiile naționale. Nu știu dacă statele acceptă lucrul acesta”, conform Alephnews.ro.