Daniel David, rectorul UBB, despre situația studenților nevaccinați. “Nu pot fi impuse linii de gândire”

Studenți. Sursa: Arhiva EVZ

Începând din toamnă, mai multe universități din România ar putea impune anumite condiții pe care studenții nevaccinați ar trebui să le respecte pentru a participa la cursuri practice sau ore de laborator. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că unele universități iau în calcul impunerea purtării de combinezoane în cazul studenților nevaccinați. Rectorul UBB, Daniel David, a transmis, în acest sens, că „...libertatea de gândire și libera căutare a adevărului nu pot fi îngrădite. Nu pot fi impuse linii de gândire...”, potrivit culturii organizaționale a universității.

Rectorul Universității UBB a fost una dintre vocile publice pro-vaccinare, însă cu toate că studenții care nu s-au vaccinat ar putea să fie nevoiți să poarte combinezon în cadrul cursurilor practice sau pe durata orelor de laborator, din toamnă, Daniel David a transmis că nu s-a luat în calcul, momentan, impunerea unei astfel de măsuri. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că unele universități iau în calcul această variantă.

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu acordat publicației HotNews.

Rectorul UBB: “Nu avem un plan prin care să impunem constrângeri”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost una dintre vocile publice pro-vaccinare. Cultura organizațională a UBB este însă, una în care „...libertatea de gândire și libera căutare a adevărului nu pot fi îngrădite. Nu pot fi impuse linii de gândire...”, iar rectorul UBB este garantul acestei culturi. 

“Așadar, nu avem acum un plan prin care să impunem constrângeri celor nevaccinați, dar vom modela transparent și public comportamentul pro-vaccinare și vom crea oportunități pentru vaccinare. Există însă posibilitatea legitimă ca alte universități să aibă o altă politică și/sau să fie supuse altor constrângeri (prezente sau viitoare). Spre exemplu, dacă accesul studenților mediciniști în spitale va fi condiționat de vaccinare, probabil că universitățile de medicină și farmacie vor fi constrânse să implementeze astfel de măsuri”, a declarat rectorul UBB. 

Daniel David a mai subliniat că dacă reglementările naționale vor impune anumite condiții (de exemplu, cazarea preferențială a studenților vaccinați), “va trebui să ne aliniem lor”. 

“Deocamdată, în baza autonomiei noastre, nu avem măsuri care să diferențieze membrii comunității în „vaccinați vs. nevaccinați”, dar, prin conducerea universității, promovăm activ politica pro-vaccinare”, a transmis rectorul UBB, Daniel David. 

Referitor la discuțiile legate de discriminare care ar putea apărea în spațiul public, reamintim că Ministrul Educației a precizat că “dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii atunci când o universitate are 1.000 de locuri de cazare și 5.000 de studenți. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazați, 4.000 nu sunt cazați”.