Daniel Dăianu, fostul ministru de Finanțe, a vorbit despre situația gravă din învățământ spunând că, din păcate, de foarte mult timp la noi s-a subestimat această realitate tristă din educație şi că a fost mereu subfinanță.
Daniel Dăianu a spus că procesul educațional înseamnă mai mult decât salariile celor din învățământ susținând faptul că de-a lungul timpului, bugetele României au fost sărace și că de cele mai multe ori Educația a fost subfinanțată de toate guvernele.
Greva profesorilor a scos la iveală realitatea din Educație
Fostul ministru de Finanțe a mai declarat că bugetele României au fost mereu sărace: ”Bugetele României nu de ieri de astăzi sunt sărace. În ce sens, nevoile sunt mari, în ultimii ani am avut niște șocuri foarte puternice și oamenii, era obligatoriu să fie sprijiniți pentru a trece prin, mă refer la șocuri, la consecințele șocurilor. Această situație gravisimă din ultimul timp, disputa între Guvern și profesori care a ridicat un mare semn de întrebare privind ce se întâmplă cu anul de învățământ.
Din păcate, foarte mult timp la noi s-a subestimat această realitate tristă că și Sănătatea și Educația sunt subfinanțate. Au fost o serie de acte normative care aveau în vedere remedierea acestei stări de fapt, însă, din rațiuni care sunt legate de dificultățile bugetului public, mă refer la deficite care trebuie să fie finanțate, datorie publică care trebuie să fie refinanțată, nu a avut loc și o concretizare care să răspundă la aceste situații. Și anume că avem și sănătatea publică și Educația subfinanțate”, a declarat Daniel Dăianu.
Danile Dăianu: Se ia dintr-o parte și se reorientează unde durerea este foarte mare
Președintele Consiliului Fiscal subliniază faptul că procesul educațional este mai mult decât salariile profesorilor: „Din această perspectivă se poate spune că într-adevăr e foarte greu de conciliat ceea ce îți cer, dar Educația, nu numai profesorii pentru că nu este vorba doar de salariile profesorilor, procesul educațional înseamnă mai mult decât salariile profesorilor, deși acestea poate reprezintă componenta esențială. Este vorba despre o stare de spirit, logistică, starea învățământului.
Ce faci ca să aduci mediul rural mai aproape de mediul urban pentru a avea șanse egale pentru copii, pentru adolescenți, pentru tineri, cu o situație bugetară foarte complicată. În general aceste complicații se pot soluționa prin două modalități, se ia dintr-o parte și se reorientează resursele acolo, unde durerea este foarte mare, însă fără a crea un precedent care să declanșeze o morișcă de solicitări care să copleșească un Guvern care vrea să îndrepte lucrurile cât de cât.
Și mai există o modalitate și anume să suplimentezi cheltuielile bugetului care înseamnă împrumuturi mai mari, dacă ai în vedere că totuși poți să ai acces la piețele financiare, dar nu este fără limite. Deci așa ceva trebuie să avem în vedere”, a mai concluzionat Daniel Dăianu, potrivit RTV.