Evenimentul Zilei > Politica > Dăncilă l-a CHEMAT de URGENȚĂ pe un MINISTRU. Probleme legate de CENTERNAR, pe lista de priorități ale premierului
Dăncilă l-a CHEMAT de URGENȚĂ pe un MINISTRU. Probleme legate de CENTERNAR, pe lista de priorități ale premierului

Dăncilă l-a CHEMAT de URGENȚĂ pe un MINISTRU. Probleme legate de CENTERNAR, pe lista de priorități ale premierului

În Anul Centenar, Guvernul întâmpină neașteptat de multe probleme legate de acest eveniment după ce Ministerul Culturii s-au pierdut mai multe contracte prin intermediul cărora trebuie să se construiască monumente în marile orașe ale țării.

Premierul Dăncilă se implică activ pentru a rezolva aceste probleme și l-a convocat de urgență pe ministrul Culturii, George Ivașcu, pentru a găsi soluții.

În ședința de miercuri, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind clarificarea mecanismului de finanţare a proiectelor și manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. 

„În contextul Centenarului Marii Uniri, ținând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor şi manifestărilor aniversare, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către institutii diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care clarifică mecanismul special de bugetare şi finanţare, totodată oferind posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020.

Potrivit ordonanței, Comitetul interministerial pentru Centenar, condus de prim-ministru, în calitate de preşedinte, şi de ministrul culturii şi identităţii naţionale, în calitate de vicepreşedinte, stabilește nu doar listele, ci și sumele aferente manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018) şi al Primului Război Mondial, formulate şi asumate de ministerele, instituţiile publice și entităţile implicate. Suplimentar, la ședințele Comitetului interministerial vor putea fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Administrației Prezidențiale, alături de cei ai ministerelor sau organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, ai mediului academic, ai organizaţiilor neguvernamentale sau ai sindicatelor reprezentative pentru administraţia publică.

Alocarea de la bugetul de stat a sumelor aferente manifestărilor, acţiunilor, obiectivelor de investiții şi proiectelor de aniversare a Centenarului, formulate şi asumate de ministere, autorităţi, instituţii publice şi entităţi, cu excepția întreprinderilor publice, se realizează, anual, în perioada 2018-2020, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în limita sumei aprobate cu această destinație”, arată Guvernul.