Dana Dimitriu, directorul Bucharest International Film Festival: „Nu poți să faci un festival de film de artă în mall”

Dana Dimitriu, directorul Bucharest International Film Festival: „Nu poți să faci un festival de film de artă în mall”

Bucharest International Film Festival (BIFF), fondat de Dana Dimitriu-Chelba, este singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. BIFF se află la cea de XVIII-a ediție și se va desfășura în perioada 29 septembrie - 9 octombrie 2022.

Joi, 22 septembrie, a avut loc o conferință de presă în incinta Institutului Italian de Cultură din București. Organizatorii, împreună cu Kristina Cepraga Goodwin, director și reprezentant al secțiunii Focus Italia, și Dana Dimitriu-Chelba, directorul festivalului, au prezentat principalele subiecte și noutățile pe care le aduce a VXIII-a ediție BIFF.

BIFF a fost conceput ca un festival de film de artă deschis cinematografului de artă, necomercial, care încurajează noile tendințe cinematografice, descoperă talente și promovează tinerii cineaști români și străini. Cu toate acestea, există multe probleme cu care se confruntă o astfel de organizație culturală, de la lipsa sponsorilor până la lipsa unor spații adecvate pentru aceste festivaluri.

„Chiar toate aceste filme sunt în premieră națională. Așteptăm cât mai multă lume la aceste filme, mai ales că biletele nu sunt scumpe, un bilet costă 20 de lei, știm foarte bine cât costă biletele în malluri. Noi întâmpinăm probleme destul de mari, pentru că realmente toți organizatorii de evenimente cinematografice nu au unde să le facă, nu poți să faci un festival de film de artă în mall, eu nu pot să fac așa ceva, nu concep așa ceva. Nu mai sunt săli de cinema în București care să aibă mijloacele moderne tehnice ca să putem face proiecțiile de calitate”, a spus Dana Dimitriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

BIFF a evoluat greu, nu a avut niciodată susținerea financiară

Suntem destul de chinuiți din acest punct de vedere. Spre exemplu, la Muzeul Național de Arta pentru a putea funcționa la cele mai înalte standarde trebuie sa aducem noi DCP, pentru a nu da o proiecție de calitate proastă. Primul lucru pe care eu îl respect în momentul în care prezint un film de artă este să-l ofer la cele mai înalte standarde, să fie văzut așa cum a fost conceput, în blu-ray sau dvd. Avem nevoie de săli noi, avem nevoie de cinematografe bine echipate, pentru că nu mai sunt”, a declarat Dana Dimitriu, directorul festivalului.

Dana Dimitriu–Chelba a menționat și cu alte ocazii cât de dificilă a fost evoluția acestui festival, mai ales din lipsa de susținere financiară.

„BIFF a evoluat greu, nu a avut niciodată susținerea financiară pe care mi-am dorit-o pentru a ajunge un festival de categoria A. Poate pentru că era un festival fondat și conceput de o femeie? Nu știu! Dar vorba noastră străveche, e greu sa faci «din rahat bici»”, a relatat fondatoarea festivalului.

Filme difuzate în premieră la BIFF

Secțiunea Panorama aduce la București cele mai așteptate filme ale festivalului. Filmele recente, care au câștigat premii importante în alte competiții internaționale, vor fi difuzate în premieră la București la BIFF 2022. Publicul va putea vedea actori precum Anthony Hopkins și Anne Hathaway jucând în filme care vor avea premiera în România.

„Sunt mai multe secțiuni ale festivalului anul acesta, este vorba de o competiție oficială cu 8 filme, anul acesta am reușit să includem în această competiție și un film românesc, lucru de care mă bucur foarte, foarte tare. Majoritatea sunt filme de debut ale regizorilor. Avem un juriu format din cinci personalități ale lumii culturale, dar din păcate președintele juriului, regizorul şi scenaristul ucrainean Valentyn Vasyanovych, nu poate veni, fiind reținut în Ucraina din cauza războiului, dar va rămâne președintele juriului și vom juriza împreună. (...) În secțiunea Omagiu Ucraina, avem filme de o calitate excepțională, sunt filme ușor post-moderne, ca să le numesc așa, cu o imagine superbă, cum astăzi rar se mai întâmplă să vedem”, a mai spus directorul BIFF

 

 

Kristina Cepraga, reprezentant al secțiunii dedicate cinematografiei italiene

Prin intermediul secțiunii dedicate cinematografiei italiene, BIFF aduce în acest an filme premiate în competițiile internaționale și superproducții de renume mondial, precum „Regele râsului”, „Scarlet”, „Leonora Farewell”, „Little Body” și „Futura”.

Kristina Cepraga, reprezentant al secțiunii Focus Italia, a declarat că se simte onorată să reprezinte țara sa de adopție în cadrul BIFF. Ea a vorbit despre peliculele italiene din această secțiune a festivalului, dar și despre filmele propuse de România și de Italia la Oscar. 

„În selecția noastră de la Focus Italia avem un film superb, care iată, de curând am aflat că este și propunerea Italiei la Oscar, se numește „Piccolo Corpo” și este un debut regizoral al tinerei regizoare Laura Samani. Este un lungmetraj filmat în Friuli, în dialect friulian, un film care urmărește povestea unei mame care încearcă să-și îngroape copilul nou-născut. Noi vom fi reprezentați la Oscar de filmul Imaculat, în regia Monicăi Stan.” 

„Sunt onorată să-l prezint pe singurul invitat special străin la BIFF, Alessandro Grande, care în primul rând este un bun prieten și coleg, eu însămi am locuit 18 ani la Roma și făcând școala de actorie și regie acolo am dezvoltat relații umane și profesionale cu alți artiști. Alessandro este un tânăr regizor care la momentul actual se află în atenția publicului în Peninsulă (n.r. Italia), a câștigat numeroase premii, printre care David di Donatello și Nastro d'argento. Suntem foarte onorați să-l avem la BIFF, este singurul invitat care vine din Italia, în afară de regizorul ucrainean Valentyn Vasyanovych, care nu a mai putut veni din cauza războiului, a declarat Kristina Cepraga în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei

Biletele pot fi achiziționate online pe Eventbook.