Dan Voiculescu, supărat că a rămas singur acasă și cu acțiunile blocate

Dan Voiculescu, supărat că a rămas singur acasă și cu acțiunile blocate

Mogulul afl ă mâine dacă scapă de corvoada controlului judiciar. Supărat de vizitele la Poliție și enervat de telefoanele agentului care-l întreabă des pe unde se afl ă și ce face, amenință cu CEDO

Declarațiile lui Dan Voiculescu și ale apărătorilor săi de la Curtea de Apel au avut, din nou, menirea de a deturna atenția publică de la adevărata miză a dosarului, adică recuperarea pagubei de 60 de milioane de euro. Prejudicul va fi recuperat, chiar dacă mogulul media susține că nu mai are niciun ban în cont, după ce a donat averea și acțiunile fiicelor sale. Pentru astfel de strategii de sustragere de la plata pagubei există pârghii prin care statul urmează să-și recupereze banii pierduți la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

În noul Cod Penal este clar definit conceptul de confiscare specială. Voiculescu nu a făcut referire la el, ci doar la confiscarea extinsă care, într-adevăr, nu se aplică în cazul său. Astfel, „dacă bunurile nu pot fi confiscate întrucât nu aparțin infractorului, iar persoana căreia îi aparțin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora”, se precizează în noul Cod Penal cu referire la confiscarea specială. Amintim că, pe 1 iulie, judecătorii au pus sechestru pe acțiunile GRIVCO donate de Dan Voiculescu fiicelor sale.

Stresat de telefoane

O altă nemulțumire a lui Voiculescu vizează controlul judiciar sub care este cercetat într-un alt dosar de șantaj. Supărat că nu poate pleca în concediu în Grecia și deranjat de telefoanele de verificare din partea Poliției, avocații lui Voiculescu au amenințat, înainte de a se pronunța instanța, că se vor adresa CEDO, pe motiv că fondatorului Partidului Conservator i s-a încălcat dreptul la liberă circulație.

În acest moment, există în România câțeva mii de suspecți cercetați sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara. Aceste măsuri sunt luate de procurori și confirmate de judecători tocmai pentru ca inculpații să nu dispară din țară și se aplică peste tot în lume. Plângerea la CEDO este o „sperietoare” și servește mai mult la victimizare. Dacă cererea de ridicare a controlului judiciar va fi respinsă definitiv de Curtea de Apel București, o eventuală decizie contrară a CEDO, peste ani, nu schimbă cu nimic datele dosarului.

Plouă cu plângeri penale

Tot ieri, avocatul lui Voiculescu a spus că intenționează să formuleze plângeri penale împotriva unor foști angajați ai trustului Intact, pentru delapidare sau înșelăciune, însă Gheorghiță Mateuț nu a dorit să dezvăluie numele acestora. Tribunalul București a respins, pe 10 iulie, cererea lui Voiculescu de ridicare a controlului judiciar, dispusă de procurorii DNA în dosarul în care acesta este cercetat pentru șantaj. Mogulul ar fi amenințat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.