Evenimentul Zilei > Monden > Dan Turturică, fără frică …de criză. Noul șef al televiziunii publice are un fond (funciar) bun
Dan Turturică, fără frică …de criză. Noul șef al televiziunii publice are un fond (funciar) bun

Dan Turturică, fără frică …de criză. Noul șef al televiziunii publice are un fond (funciar) bun

Dan Turturică este, începând din luna noiembrie a anului trecut, președintele – director general al Televiziunii Române, propus de PNL, votat în Parlament. Turturică este și unul dintre jurnaliștii care nu au a se teme de ziua de mâine, nici de poimâine, căci are o avere impresionantă. Și, în orice scandal ar fi implicat, cade mereu în picioare.

Pentru că e un tip corect, ar spune el. Pentru că a fost plătit să facă jocuri, ar replica unii.  Ba, pentru că e un jurnalist impartial, ar comenta alții. Ba nu, ar spune ceilalți . Controversat ar fi cuvântul care să-l descrie pe jurnalistul care conduce acum Televiziunea Națională, responsabilitate care pare să-și spună cuvântul. Căci, în imaginile surprinse de fotoreporterii Evz zilele trecute, Dan Turturică nu mai are aceeași mină veselă ca de obicei, ci este sobru, preocupat, încercănat.

Om bogat, încercănat

Turturică a fost fotografiat chiar în fața vilei pe care o deține într-una din zonele de top ale Capitalei (și despre care Liviu Dragnea susținea, pe vremea când se disputa public cu jurnalistul, că ar valora 800.000 de euro) când se întâlnea cu un grup căruia părea că i-ar prezenta casa. Dar nu există vreo informație că ar dori să-și vândă casa, nici să închirieze o parte din ea, desi imobilul chiar este foarte mare.

Și nici n-ar avea motive s-o facă pentru că, potrivit declarației de avere pe care a completat-o riguros o dată cu instalarea în funcția publică, Dan Cristian Turturică este un om bogat.

Terenul de 300 de metri pătrați și vila aferentă, pe aproape toată suprafața, este în sectorul 1, zona Domenii, la o aruncătură de băț de Mânăstirea Cașin și de Arcul de Triumf. Nici TVR, noul lui job, nu e tocmai departe. Terenul a fost cumpărat în 2005 și, e drept, în declarația de avere apare un credit făcut în respective perioadă, insufficient însă pentru un teren și construcția unei astfel de vile în cartierul respective.

Ofertă pentru Liviu Dragnea: vila din Domenii –  800.000 de euro!

În disputa avută în 2017 cu Liviu Dragnea, care l-a somat să explice public de unde a avut 800.000 de euro pentru o asemenea casă, Turturică a postat pe Facebook istoria vilei din Domenii.

”Pentru casa în care locuiesc mai am de plătit credit încă vreo opt ani, din totalul de 20. Nu este o casă cumpărată, ci una construită de mine și de soția mea, cu banii obținuți din vânzarea a trei apartamente, al mamei, al bunicii și al soției, într-o perioadă, 2005, când bula imobiliară era la apogeu și când doar pe cele două apartamente din zona Tineretului, unul de 60 de metri pătrați și unul de 90 mp, am obținut aproape 250.000 de euro.
În această casă locuiesc, alături de mine, de soție și de fiul nostru și mama și a locuit, până de curând și bunica. Nu știu cum a ajuns Dragnea să evalueze casa noastră la 800.000 de euro dar dacă vrea să o cumpere la banii ăștia, i-o vindem mâine.
Prețul construcției a depășit cu foarte puțin suma primită pe apartamente și, după cum arată și evaluarea fiscului nu se apropie nici pe departe de suma vehiculată de Dragnea.”

Terenuri la Lipia. Unde e Lipia și de ce e o zonă interesantă ?!

Tot în declarația de avere e consemnat că Dan Turturică deține trei terenuri măricele la Lipia, Ilfov, și un altul, peste 2000 de metri pătrați la Bran. La Bran, da, e ușor de înțeles de ce ar cumpăra cineva un lot într-o stațiune care, pe lângă ca e frumoasă, mai are și-un obictiv turistic valoros, Castelul Bran. Unde mai pui că ajungi ușor și pe Valea Prahovei, dar și invers, către Viscri și Sighișoara.

Dar Lipia, Ilfov? Lipia, comuna Gruiu, zona Snagov. Destul de departe de București, greu accesibil, un sat fără perspectivă. Aparent. Cele trei terenuri, unul de 3900 mp, altul de 4400 și un altul de 3000 mp au fost achiziționate de Dan Turturică în 2007.

Tot în 2007, pe 21 februarie, în urma unei licitații la care au participat 7 ofertanți, a fost atribuită unei firme lucrările primului tronson (Centura București-Moara Vlăsiei) din viitoarea Autostradă A3.

Foarte inspirat jurnalist, de-a dreptul cu nas de afacerist: comuna Lipia devenea astfel tangentă cu noua autostrada. În plus, și un loc unde s-a făcut joncțiune cu localitatea și implicit cu Gruiu, Snagov, etc.. Practic, daca ”te dai jos” de pe A3, ajungi direct în Lipia.

Față de anul 2007, valoarea terenurilor e acum de aproximativ 5 ori mai mare. Și deocamdată e autostrada doar până la Ploiești. Mai crește prețul.

Tablouri, bijuterii, mașini, salarii

Dar șeful TVR nu e preocupat doar de partea pragmatică a existenței. Reiese din aceeași declarație de avere care, e drept, rezumă pasiunea acestuia pentru artă și frumos în cifre seci: tablouri de 35.000 de euro, bijuterii de 25.000 de euro.

Bani, bani. Alte 26.000 de euro din vânzarea unui teren, vreo 70.000 în conturi bancare, un passat și-un BMW X5 din 2012 si un Mini Cooper din 2016, 20 la sută dintr-o firmă media și …cam asta e.

Sigur, din viitoarea declarație de avere vor reieși și sumele care se vor adăuga în acest an din directoratul TVR. Predecesoara sa, Doina Gradea a câştigat, în 2019, suma de 245.000 de lei, ceea ce înseamnă că lunar i-au intrat în conturi circa 20.000 de lei.

Dar, dacă ar fi să plecăm urechea la bârfe, Turturică ar fi avut luni în care a încasat salarii mai mari, mult mai mari, de la Sorin Ovidiu Vântu.

În loc de epilog

 

Deci nu, grupul care părea că a venit să vadă casa lui Turturică și care a fost fotgrafiat de fotoreporterii EVZ, nu a făcut-o în scopul cumpărării sau închirierii. E illogic. Poate, cel mult, să aibă legătură cu Asociația pentru Consiliere în Cariera ”AEON” care figurează la exact aceeași adresă. Dar, ciudat, nu apare în declarația de avere, nici că i-ar aparține șefului TVR, nici că ar fi închiriat vreun spațiu în vila lui Turturică. Dar, cine știe? Poate e doar o informație furnizată aiurea de Google.

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: