DAN RADOSAV: Semenicul, rusinea Banatului

Pentru iubitorii drumetiilor montane si ai sporturilor de iarna din partea sud-vestica a Romaniei, oferta turistica nu este una dintre cele mai bogate, astfel ca Semenicul este tinta mai tuturor celor care vor sa se destinda cat de cat.

Asa se face ca, mai ales la sfarsit de saptamana, dar si cu prilejul sarbatorilor, mii si mii de timisoreni, aradeni si resiteni „ataca“ frontal Semenicul, in speranta ca se vor distra pe cinste si-si vor reincarca bateriile pentru o noua etapa de lucru. De la sperantele unui sejur de vis si pana la realitatea terifianta e insa o distanta atat de mare incat orice om se frisoneaza instantaneu, chiar daca afara sunt grade plus.

„Minunea Semenic“ este, in realitate,  un loc turistic mizer, descalificant pentru autoritatile locale si judetene, aproape in totalitate neamenajat si profund respingator. Cei care s-au incumetat sa urce pe Semenic, acum, la inceput de an, au avut nesansa sa constate ca statiunea este incremenita in viata existentiala a anilor ‘90, plus umbrele care s-au asezat in decursul celor 18 ani de cand, cica, ne-am luat portia de libertate pe care o meritam. Desi vremea a fost superba, iar zapada a imaculat intreg muntele, imaginea Semenicului a fost si este de un gri profund intunecat, undeva spre negru.

Cu doi kilometri inainte de a ajunge in ceea ce inca poarta numele de Statiunea Semenic, turistii aveau sa constate ca drumul cu masina a luat sfarsit, pentru ca pe banda de mers erau parcate, in sir indian, mii de masini, iar politistii dadeau din maini semn ca trebuie sa tragi pe dreapta, urmand ca restul drumului sa-l parcurgi per pedes. Explicatiile erau corecte: „nu exista locuri de parcare“. Curat-murdar, natiune! Adica, o statiune fara locuri de parcare amenajate.

Odata ajunsi sus, cu catrafusele la spinare, constati ca nevoile fiziologice le poti face exclusiv in natura, pentru ca singura toaleta functionala este intr-un restaurant privat. Colac peste pupaza, locul unde se inchiriaza „ustensilele“ pentru distractia pe zapada este mic, insalubru, saracacios. Cum se poate simti bine turistul roman in aceasta complexitate de „nimicuri“, greu de spus.

Ceea ce insa constata fiecare turist in parte e extrem de „la vedere“: autoritatile locale si judetene nu fac absolut nimic pentru a oferi conditii prielnice turistilor care se indreapta spre Semenic si, in extenso, pentru a aduce profituri pentru bugetul judetului. Locuri incantatoare, peisaje sublime, responsabili netrebnici, asta e concluzia tuturor turistilor care trec pe la Semenic. Oferta naturala este maxima, pe cand oferta turistica este nula, si asta exclusiv din vina autoritatilor si a celor care administreaza „parti“ ale Semenicului.

In contrast, in apropierea Semenicului, la Valiug si la Garana, respiri nu doar aer curat, ci si respect din partea celor care-si ofera serviciile turistice. Totul este impecabil. Serviciile sunt la nivel occidental. 

Ca orice turist, ma intreb cand vor fi trasi la raspundere „cimpanzeii“ care de 18 ani nu fac altceva decat sa stearga de pe harta „Semenicul“, locul in care in special banatenii mergeau odinioara cu mare drag. Semenicul a fost pana nu de mult mandria Banatului Montan, iar acum a ajuns rusinea Banatului Montan. Rusine sa va fie.

Ne puteți urmări și pe Google News