Dan Negru, mesaj emoționant după ce Sylvia Hoișie, medicul care a inventat Polidinul, a murit: „O singură dată i-am pronunțat numele pe o scenă”

Sursă: Dan Negru/ Facebook

Sylvia Hoișie, supranumită și mama Polidinului s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. Dan Negru i-a adus un ultim omagiu printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat milioane de vieți s-a stins din viață. Medicul a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii '60.

Dan Negru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj emoționant în memoria Sylviei Hoișie.

"O singură dată i-am pronunțat numele pe o scenă la Iași pentru că știam ca acolo locuia. Sper rușinea mea e tot ce am putut sa fac pentru Silvia Hoisie, creatoarea vaccinului care a ținut România sănătoasă : Polidin.
In testele vaccinului, in 1966, toată echipa și-a injectat zilnic 2 ml de vaccin timp de șase zile. A funcționat.
De atunci, din 1966 pana in 2012 Polidinul s-a produs la Institutul Cantacuzino și a tinut România sănătoasă.
Apoi, an după an, guvernele, din toate partidele ,au omorât institutul Cantacuzino.
Acum câțiva ani era, încă, unul dintre cele 11 institute din lume care produceau vaccinuri antigripale. Apoi, cu complicitatea alor noștri, l-au omorât.
Ieri, la 94 de ani, a murit și Silvia Hoisie, creatoarea Polidinului.
Rămâne vorba lui Arghezi : România nu e o ţară, e o afacere!”, a scris Dan Negru.
Vestea tristă a fost dată de Institutul Cantacuzino.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat mai bine de jumătate din viață activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România.

Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare, după 6 ani de muncă, alături de echipă, a reușit obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an”, a transmis Institutul Cantacuzino.

Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” are loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.