Dan Motreanu, solicitare la CE: Trebuie să prevenim falimentul fermelor

Dan Motreanu. Sursa foto: facebook / Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene extinderea ajutorului financiar pentru fermieri, în condițiile în care efectele războiului din Ucraina în agricultura europeană nu au dispărut.

Liberalul cere extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză și Tranziție în sectorul agricol până la sfârșitul anului 2025.

"Măsurile de sprijin financiar pentru fermieri trebuie să continue!", afirmă Dan Motreanu.

Cere prelungirea Cadrului Temporar de Criză și Tranziție

Acesta spune că a solicitat Comisiei Europene extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză și Tranziție în sectorul agricol până la sfârșitul anului 2025 și creșterea plafonului individual de sprijin per întreprindere agricolă la 560.000 de euro.

"Am trimis o scrisoare în acest sens președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar colegii din delegația PPE România s-au alăturat inițiativei mele", a spus Dan Motreanu.

El a enumerat și motivele acestei cereri.

În principal, prelungirea ajutorului va permite statelor membre să continue să ofere ajutor fermierilor și să prevină falimentul multor ferme. acest lucru va contribui "la redresarea sectorului agricol european și la creșterea securității alimentare a UE".

Fermă. Sursa foto: pixabay

Creștere semnificativă a costurilor în sectorul agricol

Dan Motreanu a subliniat că PPE este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale și s-a angajat să susțină agricultura europeană la Bruxelles.

"În martie 2022, Comisia Europeană a adoptat Cadrul Temporar de Criză privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia europeană, afectată de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina. Aceste evenimente au perturbat lanțurile de aprovizionare și au crescut semnificativ costurile în sectorul agricol", a declarat europarlamentarul.

Sprijinul s-a dovedit vital

Statele UE au putut acorda ajutoare de stat fermierilor, oferind sprijin financiar direct de până la 280.000 de euro per beneficiar pentru a acoperi creșterile de prețuri la energie, îngrășăminte și combustibili.

"Sprijinul s-a dovedit vital pentru fermieri, dar efectele negative nu au fost depășite, iar condițiile meteorologice nefavorabile au avut, de asemenea, un impact negativ", a mai spus Dan Motreanu.

Acesta crede că fără extinderea Cadrului Temporar de Criză și Tranziție, care expiră la sfârșitul lui 2024, multe ferme vor fi expuse riscurilor financiare severe.

"De asemenea, plafonul de 280.000 de euro per beneficiar s-a dovedit insuficient în contextul creșterii continue a costurilor de producție", a încheiat Dan Motreanu.