Dan Ciachir şi farmecul discret al Bisericii

Dan Ciachir şi farmecul discret al Bisericii

Editura Lumea Credinţei a avut excelenta idee a de strânge într-un volum o serie de evocări ale lui Dan Ciachir legate de universul bisericii.

Există la Dan Ciachir, cunoscut îndeosebi prin articolele şi eseurile sale cu tematică religioasă, o latură de memorialist care îl făcea pe criticul literar Mircea Platon să-l considere „unul dintre marii observatori şi evocatori ai supravieţuirii României precomuniste (burgheze, ţărăneşti, de mahala, de mânăstire) în România comunistă”, se arată în prezentarea făcută cărţii de prestigioasa editură condusă de Răzvan Bucuroiu.

Dan Ciachir a avut şansa întâlnirii unor personalităţi precum Părintele Dumitru Stăniloae, Petre Ţuţea, Alexandru Paleologu, care au lăsat o urmă în formarea sa.

Dar figurile care predomină în cartea de faţă sunt cele monahale. De altfel, cel mai întins capitol din acest volum de rememorări este consacrat unor mânăstiri, nu puţine la număr, care îşi îndeplineau din plin menirea în ultimul deceniu de regim totalitar ateu.

Există de asemenea în paginile acestei cărţi şi o suită de evocări postcomuniste, precum Învierea prăznuită de Regele Mihai I la Mânăstirea Putna în anul 1992 – un moment cu adevărat istoric.

Ne puteți urmări și pe Google News