Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna a dezvăluit dedesubturile anchetei DNA împotriva sa! Un nume greu din politică a fost implicat
Dan Barna a dezvăluit dedesubturile anchetei DNA împotriva sa! Un nume greu din politică a fost implicat

Dan Barna a dezvăluit dedesubturile anchetei DNA împotriva sa! Un nume greu din politică a fost implicat

Dan Barna, candidat la președinție din partea USR, a dezvăluit aseară la Digi 24, cine crede că este numele greu din politică care a declanșat ancheta DNA împotriva sa. Vă reamintim că în urma dezvăluirilor Rise Project privind modul în care a folosit fonduri europene destinate persoanelor cu handicap, instituția s-a autosesizat.

„Știu că a existat în spațiul public genul acela de solidaritate, domnule, să recunoască că a greșit, că nimeni nu e perfect și dacă a fost o greșeală, asta este, se întâmplă. Pe subiectul că aș fi acordat o parte din finanțare unei structuri de economie socială din care făcea parte și sora mea, era unul dintre antreprenorii respectivi.

Doar că Ghidul solicitantului prevedea în mod expres că poate să fie fondator al structurii de economie socială inclusiv beneficiarul și oricine altcineva. Am avut și o corespondență cu autoritățile de management, întrebându-i, practic, conform Ghidului – și multe din celelalte proiecte finanțate pe linia aceea de economie socială au fost chiar beneficiarii fondatori.

Eu însumi puteam să fiu. Pentru cei care înțeleg proiectele e o distincție foarte importantă. De-asta spun că și moral sunt foarte liniștit”, a declarat Dan Barna la Digi24.

El a explicat că acele proiecte de economie socială nu sunt înțelese corect: „Acolo instruiești 400 de antreprenori și alegi 40 cărora le acorzi finanțare. Într-adevăr, aceia, fiind o procedură competitivă, tu, evaluând planurile de afaceri, acolo într-adevăr, selecția am făcut-o cu om de la Camera de Comerț, cu bancheri, cu oameni externi nouă, ca să nu fie conflict de interese. Aici, proiectul a fost evaluat de către minister, eu nu am fost implicat nici în evaluare, nici în acordare”.

Mai mult, Dan Barna spune că putea chiar el să ia acei bani: „Din momentul în care noi am depus proiectul, puteam să fiu eu în locul surorii mele. Aș fi fost vinovat moral? Pentru că Ghidul asta spunea: că cel care are finanțarea poate și trebuie să înființeze structurile acelea. Aici nu a fost nicio procedură competitivă. Eu nu am ales-o pe sora mea dintre niște beneficiari potențiali, asta e distincția importantă”.

Se simte cu conștiința împăcată: „Am întrebat, am corespondență cu ministerul exact pe acest subiect. Și mi s-a răspuns: respectați Ghidul, care asta ne spunea, deci e o procedură strictă, clară și morală. Pe acea evaluare, asta se solicita: ca ceea ce s-a depus să fie evaluat de către minister, de la bun început fiind foarte clar cine sunt antreprenorii. Eu nu am acordat eu surorii mele. Din proiect făcea parte și sora mea, putem să privim asa lucrurile practic”.

Bănuielile sale privind modul în care a fost realizată ancheta jurnalistică au fost exprimate clar: „La cum arată lucrurile, cei de la RISE, chiar în interviul pe care l-am avut cu dânșii, ne-au spus că au primit din Ministerul Fondurilor (Europene – n.r.) dosarul complet al rambursării mele, că a fost o persoană de bună-credință care le-a transmis tot dosarul, dincolo de răspunsul oficial al ministerului.”

Deci Viorica Dăncilă este cea care l-a atacat prin intermediul Rise Project: „A plecat dintr-o instituție controlată de dna Dăncilă, a ajuns într-o anchetă jurnalistică, perfect legitimă, evident, s-a întors la o altă instituție controlată de dna Dăncilă… Putem trage concluzia că ar veni dinspre contracandidatul direct pentru turul doi, PSD, nu? Putem trage această concluzie. N-am date, repet, este o părere personală, dar neștiind și neavând dovezi, nu pot să fac acuzații”, a spus Dan Barna la Digi 24.