Scandalul violențelor din 10 august. Ce explicații au dat Dan, Arafat și Cazan la Parlament

Scandalul violențelor din 10 august. Ce explicații au dat Dan, Arafat și Cazan la Parlament

Ministrul de Interne, Carmen Dan, șeful DSU, Raed Arafat, maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției în forță din Piața Victoriei, dar și fostul șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, au dat explicații, ieri, în cadrul Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, vizând gravele violențe din 10 august.

Reprezentanții opoziției au lansat acuzații acide, iar Carmen Dan a vorbit despre ce a făcut la Ministerul de Interne, în noaptea de 10-11 august, comițând o pleiadă de noi greșeli gramaticale.

 

Noaptea în Ministerul de Interne

Ne puteți urmări și pe Google News

Carmen Dan a reiterat faptul că a stat în biroul personal din cadrul ministerului pe timpul mitingului din 10 august, precizând că, iniţial, şi-a luat informaţiile din media.

„Iniţial, mi-am luat informaţiile de pe tv. (...) Am analizat tot ce s-a vehiculat în media şi aşa cum am spus mi-am întrerupt concediul şi am venit la sediul ministerului. Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat în jurul orei 03.00 din minister, când colegii mei finalizaseră misiunea. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să iau informaţii de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedință de informare, ocazie cu care eu am cerut un prim raport a doua zi. (...) Am raportul încheiat în urma misiunii din data de 10 august, însă aş prefera şi cred că este normal să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului Carmen Dan în data de 10 august. Spun aceasta pentru că la întrebările tehnice este normal să răspundă specialiştii. De aceea Raed Arafat este lângă mine. La orice alte subiecte pe care le vom discuta pe baza raportului, am precizat că avem toată transparenţa cu condiţia să îndeplinim procedura legală”, a declarat Dan, la comisie.

 

„Gradul de agresivitate al celor care au forțat intrarea în Guvern”

Ea a ținut să specifice că nu s-a prezentat la Parlament în baza unei invitații oficiale. „Noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum şi noi vă vom putea expune aspectele pe care le consideraţi relevante. Eu nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă decideţi să solicitaţi şi prezenţa prefectului Capitalei. (...) Bineînţeles că, pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice pentru că nu ministrul le-a coordonat. Aţi făcut referire la intervenţia deosebit de agresivă a jandarmilor. Mult mai multe lămuriri va aduce comandatul operaţiunii, însă eu am precizat că la nivelul MAI e deja o anchetă internă. Poate că o să ajungem să vorbim şi despre gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem şi în acel punct. Structurile de specialitatea au identificat 6 cazuri în care jandarmii au fost posibil autori ai unor fapte de natură penală”, a spus Dan.

 

10 jandarmi au comis fapte penale

Ministrul a anunțat că, până în prezent, au fost identificate şase cazuri „în care 10 jandarmi au fost semnalaţi ca autori ai unor fapte de natură penală”. „Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”, a afirmat ministrul.

Arafat nu găsește legături între gaz și moartea protestatarului

La rându-i, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că nu găseşte o corelare între folosirea substanţelor lacrimogene şi starea bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a decedat duminică la spital, în Alexandria. „Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă epistaxisul şi hipertensiunea arterială. Substanţele iritante lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea şi starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găseşte o corelare o să spună cei de la medicină legală. Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problemă netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenţie. Situaţia nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august. Ce iese de la autopsie poate să releve acest aspect, dar aceasta este părerea mea potrivit şi informaţiilor pe care le avem la acest moment”, a spus Arafat.

 

Jandarmii au primit sprijin din alte județe

Coordonatorul intervenției în forță din 10 august – l-am numit pe maiorul Laurențiu Cazan – a anunțat că nu reprezintă un impediment identificarea jandarmilor care şi-au ascuns numerele de identificare de pe cască cu bandă neagră. El a confirmat că în sprijinul jandarmilor din faţa Guvernului au fost aduși colegi şi din alte judeţe.

 

S-a tras cu pistolul furat în 10 august

Pistolul care a fost furat de la jandarmerița agresată în timpul mitingului a fost găsit în Petrichioaia din județul Ilfov. Este vorba despre un pistol Carpați de calibru 7,65 milimetri, care era încărcat în momentul sustragerii. În urma testelor făcute, s-a constatat că s-a tras cu această armă.

Daniel Dumitru, de 32 de ani, reținut și apoi arestat pentru furtul armei, este cel care a indicat locul unde se afla pistolul. Inițial el nu a recunoscut furtul, ci doar agresiunea femeii jandarm. Înainte să recunoască el, polițiștii i-au perchiziționat casa, curtea și împrejurimile, dar nu l-au găsit.

Potrivit datelor oferite de Poliția Capitalei, arma a fost găsită pe drumul ce mărginește balta Petrichioaia. Este un drum neasfaltat care se închide cu un gard. Pistolul a fost găsit la rădăcina celui mai apropiat copac de gard. Daniel Dumitru i-a condus pe polițiști în acest loc și a spus că a tras de două ori „în joacă”. Dumitru este arestat în baza unui mandat de 30 de zile emis de Judecătoria Sectorului 1. Astăzi, Tribunalul București decide dacă va fi sau nu pus în libertate deoarece a contestat măsura arestării preventive. (Cora Muntean)