Invitat în emisiunea “La cină”, cu Ionela Năstase și Adi Hădean, artistul Damian Drăghici a vorbit despre motivul pentru care intrat în politică și despre ce a făcut pentru țiganii lui câtă vreme a fost în Parlamentul European.
Damian Draghici, unul dintre cei mai cunoscuți artiști rromi, a povestit în cadrul emisiunii “La cină” momente din copilăria trăită alături de mari lăutari ai României, parte din familia sa cu o tradiție de 7 generații de muzicieni.
Viaţa neştiută a marelui artist Damian Drăghici
Artistul a vorbit, cu sinceritate, despre desele momente când tatăl său îl trezea la 5 dimineața, venit acasă de la cârciumă, și-l punea să cânte, ca să le arate prietenilor de șpriț că băiatul lui e talentat.
A vorbit despre sărăcia din primii ani de viață, despre mersul la biserică alături de părinții care l-au crescut, bunica și bunicul din partea tatălui, și a retrăit clipele în care și-a cunoscut mama naturală, acum un an și jumătate, când a venit pe lume fiul său, al doilea copil, și când a plâns fără încetare zile bune la rând.
Ideea ultimului album de mare succes, cu mari artiști ai momentului - Smiley, Feli, Loredana, Ștefan Bănică Jr., Delia si alții, este descrisă, pe larg, în emisiune. De asemenea, Damian Drăghici a vorbit despre motivul pentru care a ales să intre în politică, la un moment dat, și despre ce a făcut pentru țiganii lui câtă vreme a fost în Parlamentul European, dar a povestit cu calm și despre fuga din țară în 1989, înainte de Revoluție. După repetate încercări nereușite de a obține viză de America a hotărât să fugă din țară, prin Serbia, riscând să fie împușcat la graniță. Un dialog fascinant, La cină!, scrie Ionela Nastase
De ce a intrat în politică Damian Drăghici
“Am făcut multe, dar eu așa cum sunt nemulțumit de câte am făcut și în muzică, sunt nemulțumit pentru că puteam face mai multe. Am realizat lucruri în Parlament, în anii ăștia puțini pe care i-am petrecut în politică, lucuri care se vor vedea în timp. Generațiile următoare își vor da seama și vor spune ăsta a schimbat legea asta pentru noi, a făcut strategia asta pentru noi.
În 2012, când am luat decizia asta, mă tot deranja că, de fiecare dată când mergeam cu ONG-urile la întâlniri cu politcieni, ni se spunea; o să discutăm noi și vă dăm un răspuns. Și le-am pus o întrebare: băi, dar pe voi nu vă deranjează că ăștia închid ușile și nu ne spun nimic? Am zis: eu o să iau haina și o să intru în spate, ca să înțeleg ce se întâmplă. Am intrat, am văzut ce se înâmplă, mi-am dat seama că problema rromilor nu este importantă pentru majoritatea politicienilor, e importantă doar atunci când se pot folosi de noi” - a psus Damian Drăghici în emsiunea găzduită de Digi24.
Artistul a fost întrebat care este, în opinia sa, exprimarea corectă: rrom sau țigan?
Damian Drăghici a răspuns: Am mai spus-o și o repet: nu cuvântul e problema, 70% e tonul vocii, restul este timbrul. Contează tonul! Și încă ceva: dacă 50 de ani am fost numit țigan, acum să fiu numit rrom, mă simt ca băutura sau ca ciocolata aia… Sunt țigan și o știu! Dacă aș fi fost numit rrom acum 45 de ani când aveam 5 ani, n-aș mai fi suferit de discriminare și asta nu m-ar mai fi determinat să lupt și să fiu cine sunt astăzi. M-am fi simțit bine că sunt rrom. Dar pentru că m-am simțit țigan, am vrut să le dovedesc celorlalți că un țigan poate să facă ceva!” - a spus Damian Drăghici “La cină”.