Dalai Lama îndeamnă la compasiune, „în ciuda a ceea ce China le-a făcut tibetanilor”
- Dragoș Lefterescu
- 1 august 2022, 08:45
Liderul spiritual al budismului tibetan a călătorit în această regiune himalayană pentru prima sa ieșire.
Dalai Lama a predicat compasiunea joi, 28 iulie, adepților săi "în ciuda a ceea ce China le-a făcut tibetanilor", în timpul unei vizite sub înaltă protecție în regiunea muntoasă indiană Ladakh, scrie LeFigaro.
Liderul spiritual al budismului tibetan a călătorit în această regiune himalayană care se învecinează cu China pentru prima sa ieșire de la începutul pandemiei de coronavirus, în afara Dharamsala, în nordul Indiei.
El a fost exilat la Dharamsala de la eșecul revoltei tibetane din 1951 împotriva dominației chineze. Beijingul nu recunoaște guvernul tibetan în exil și New Delhi consideră, de asemenea, Tibetul ca parte a Chinei. "În ciuda a ceea ce China le-a făcut tibetanilor, nu trebuie să ne abandonăm compasiunea", a spus Dalai Lama, la sfârșitul unei predici de două ore la Shewatsel Teaching Ground, un loc în afara Leh. Oficialii au declarat că aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv o mulţime de călugări îmbrăcați în haine tradiționale de culoarea vinului și portocalii, au asistat solemn la predică, în ciuda ploii. Sute de polițiști și paramilitari au fost desfășurați la faţa locului și pe toate drumurile care duceau la acesta. Internetul mobil a fost tăiat în zonă pe toată durata ceremoniei.
Aceasta este prima vizită a lui Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, în Ladakh, de când New Delhi l-a separat în 2019 de regiunea disputată Kashmir, aflată sub autoritatea directă a Indiei. Anterior, Dalai Lama mergea adesea acolo pentru a medita și a-și împărtăși învățăturile religioase. Regiunea muntoasă înaltă, predominant budistă, găzduiește mii de exilați tibetani. "Rugăciunea este inutilă, dacă inima noastră nu este bună", a declarat Kanika Tashi, un credincios în vârstă de 57 de ani, care a participat la predică. "Inimile noastre trebuie să fie bune și trebuie să ne ajutăm unii pe alții fără să ne rănim".
Tensiunile sunt mari între India și China de la o ciocnire sângeroasă din iunie 2020, la granița dintre Tibet și regiunea Ladakh a Indiei, care a provocat moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și a patru soldați chinezi. După această ciocnire mortală, armatele indiene și chineze au trimis mii de soldați ca întăriri de-a lungul acestei granițe disputate din Himalaya. Acestea au fost cele mai grave confruntări dintre cele două puteri nucleare de la războiul fulger din 1962, care a făcut ca China să prevaleze cu ușurință asupra Indiei. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)