Exemplul este prinţul Charles. Ultima sa proprietate, din satul Zalanpatak, are un teren de 37 de acri şi o casă cu cinci dormitoare. Renovarea acesteia este aproape gata, iar, cât timp prinţul nu se află acolo, va fi închiriată în regim turistic.

Jurnaliştii Daily Mail se întreabă prin ce farmece a fost atras Charles de această zonă. Răspunsul este în satele cu specific saxon, pădurile nesfârşite şi în farmecul Carpaţilor.

"Transilvania are păduri, lacuri, oraşe, o infrastructură bună şi, desigur, toată lumea a auzit de această zonă. Speculanţii care credeau că pot face bani rapid în urmă cu câţiva ani au plecat, iar interesul britanicilor este acum modest, dar stabil", spune Edward Russell, cel care administrează site-ul homesinromania.co.uk.
Cu ochii pe Cluj-Napoca şi Braşov

David Cox, un expert în investiţiile imobiliare, crede că Transilvania are două mari centre de interes: Cluj-Napoca şi Braşov. De asemenea, el spuncă că satele tradiţionale sunt zone perfecte pentru cei care îşi doresc un trai liniştit. Potrivit lui Cox, preţurile sunt un alt avantaj. Vilele noi, cu patru dormitoare, se vând la preţuri de sub 90.000 de lire, un preţ considerat extrem de mic în Marea Britanie.

Nu sunt însă puţini cei care sunt tentaţi de a cumpără o proprietate veche şi ieftină, fie pentru a o renova, fie pentru a o demola în vederea unei construcţii după propriile dorinţe. Astfel, aceste proprietăţi costă între 20.000 şi 40.000 de lire. Potrivit lui Russell, Transilvania duce lipsă de experţi imobiliari, o situaţie gravă fiind cea din mediul rural.

"Este un coşmar. Şansa să găseşti pe cineva care să dea un sfat profesionist şi nepărtinitor este aproape nulă". Totuşi, după consultarea experţilor, Daily Mail concluzionează că, pentru un preţ relativ mic, o proprietate în România le poate oferi străinilor traiul la care au visat.