Pe lângă întrebuințările din bucătărie frunzele de dafin pot fi folosite și în alte scopuri. De exemplu dacă sunt puse pe calorifer pot alunga insectele, iar sub formă de ceai face minuni împotriva răcelii și a gripei.
Pe lângă întrebuințările din bucătărie, dafinul are și alte beneficii pentru casele noastre. Dacă este pus pe calorifer ne poate scăpa de musafirii nepoftiți. Nu multe gospodine știu că frunza de dafin are și alte întrebuințări pe lângă cea de a da gust mâcărurilor. În special în perioada de iarnă, frunzele de dafin pot fi utilizate și în alte scopuri dacă sunt puse pe calorifer.
Dafinul, beneficii neștiute
Desigur că pentru eficiență este nevoie ca respectivele calorifere să fie în funcțiune, deci, este posibil ca pentru locuitorii din București acest truc să nu funcționeze. Dar despre ce truc este vorba? Dafinul este foarte util în perioada iernii și ne oferă un avantaj că poate schimba mirosul în întreaga casă dacă, din nou, dacă este așezat pe calorifer.
Astfel, ne ajută să econosim banii pe care în mod normal îi dădeam pe odorizante, iar mirosul persistă mai mult decât spray-urile de cameră din comerț, a căror miros dispar după doar câteva minute.
Alungă insectele
Dar nu este singurul beneficiu pe care îl au frunzele de dafin. De asemenea, ne pot scăpa de musafirii nepoftiți adică de insectele enervante. Dacă punem câteva foi prin cămară, sertare sau prin alte locuri pe unde am văzut insecte, acestea vor dispărea în cel mai scurt timp, enervate fiind de mirosul acestei plante.
Trebuie amintit că foile de dafin sunt bogate în antioxidanți, vitamine și acid folic. Conțin, de asemenea, calicu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu și zind, motiv pentru care au și valențe terapeutice. Pentru că au și propritetăți antibacteriene și antivirale, planta minune poate fi utilizată pentru a trata plăgile sau anumite probleme dentare și digestive.
Foile de dafin, remediu pentru răceală și gripă
Sunt un remediu bun pentru răceală și gripă. Se pot fierbe câteva frunze de dafin în jumătate de litru de apă. După un repaos de 10 minute, înmuiați un prospos în amestec și plasați-l pe piept. Aveți grijă să nu vă frigeți. Ceaiul de dafin este recunoscut și pentru faptul că scade febra. Fierbeți câteva frunze în 200 ml de apă până când rămâne un sfert de cantitate.
Frunzele de dafin sunt bune și pentru tratarea diabetului tip 2. Micșorează cantitatea de zahăr din sânge și reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, potrivit Click.