Daciada îi reuneşte pe românii din Toscana

Daciada îi reuneşte pe românii din Toscana

În localitatea Carrara, din regiunea Toscana, a fost înfiinţată o asociaţie culturală românească care are deja o activitate bogată şi a reuşit să adune mulţi români rezidenţi în regiune.

Datinile strămoşeşti, cântecele populare şi bucătăria tradiţională au ajuns să fie cunoscute de italienii din Carrara, datorită unor români entuziaşti care nu şi-au uitat originile.

Preşedintele asociaţiei "Daciada", Vasile Mihai Ababei (30 ani), din Târgu Ocna, a venit în Italia în vara anului 2000, urmând-o pe actuala soţie. "Soţia mea, care era preşedinta unei asociaţii catolice din România, venise în excursie în Italia, iar pentru că i se oferise un loc de muncă bun a acceptat şi a rămas. Am urmat-o şi eu la scurt timp, chiar dacă nu eram sigur că voi găsi un serviciu imediat”, a declarat românul.

Începutul a fost destul de greu pentru Vasile Ababei, întrucât nu găsea "un loc de muncă stabil şi cu acte în regulă. Am lucrat mai mult în construcţii, dar au fost perioade în care m-am ocupat şi de grădinarit sau munci de tip ", mai marturiseşte acesta.

Anul 2003 a fost unul foarte important pentru că s-a căsătorit cu fata pe care o urmase în Italia şi a reuşit să se angajeze la firma unde lucrează şi în prezent. La început a fost angajat ca muncitor necalificat.

Abia după trei ani, timp în care a făcut dovadă de pricepere, a primit un contract pe termen nedeterminat, într-o funcţie importantă, de responsabil cu operaţiunile de vamă pe care le execută firma. "De când m-am angajat la compania viaţa mea şi a familiei s-a schimbat mult în bine. Acum am un serviciu care cere multă responsabilitate, dar care îmi permite să câştig foarte bine. În plus, am cunoscut multe persoane importante şi am intrat în contact cu multe firme puternice cu care colaborează societatea la care lucrez", a precizat Vasile Ababei.

La alegerile locale de la Carrara, romÂnul a participat în calitate de candidat pe "Lista civică Carrara Vive", unde a obţinut 35 de voturi. "Nu au participat foarte mulţi români, iar dintre cei care s-au prezentat, mulţi au preferat să voteze pentru candidaţi italiani sau un alt candidat român a unei alte liste. Eu am considerat-o ca pe o experienţă politică, situaţie care mi-a permis să cunosc multe dintre personalităţile din administraţia locală care ne-au încurajat să înfiinţăm asociaţia", a adăugat românul.

Ultima asociaţie românească din Toscana Asociaţia a avut primul eveniment important în decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă, când a organizat în sala consiliului comunal al primăriei din Carrara, un spectacol românesc.

"Am făcut acest spectacol cu speranţa ca italienii prezenţi îşi vor schimba părerea despre comunitatea românească, că vor cunoaşte parte din cultura şi datinile româneşti. Am organizat şi un bufet cu produse tradiţionale şi toţi cei care au participat ne-au declarat că a fost un eveniment foarte frumos şi interesant", a adăugat Vasile Ababei.

Asociaţia "Daciada" a luat fiinţă oficial pe 27 februarie 2008, denumirea fiind dată, după cum declară preşedintele ei, "de un membru al asociaţiei căruia îi place mult sportul şi întrecerea sportivă în general, fără să amintească o competiţie din perioda comunistă, ci dorind să ne aduca aminte de concursurile sportive populare din organizate înainte de '89".

De la înfiinţarea oficială, asociaţia a organizat pe data de 5 aprilie, la sala "Cinema Marina di Carrara", un mare spectacol de muzică românească, care a avut ca protagonişti pe artiştii Benone Sinulescu, Gheorhe Gheorghiu sau cântăreaţa de muzică populară Eugenia Amarinei, din Basarabia.

"A fost un succes şi un mare eveniment pentru românii din zonă. Sala a fost plină, peste 300 de persoane, multe dintre ele fiind obligate să rămână afară, din cauza lipsei locurilor. La final s-a întins o hora românească care a unit prin dans românii prezenţi, originari din toate colţurile României".

Ca planuri de viitor, asociaţia îşi propune organizarea, în luna iunie, a unui spectacol mult mai mare, care să adune 12 formaţii româneşti şi artişti importanţi, cum ar fi K1 si Ro-mania. "Vor fi şi formaţii de muzică medievală, instrumentală, uşoară şi populară, pe care sperăm să le putem aduce la noi în Toscana şi să putem oferi localnicilor trei zile româneşti. Vom face standuri gastronomice, precum şi vinari sau obiecte de artizanat din România".

Vasile Ababei a mai precizat că "vrem ca prin activitatea nostră să combatem delincvenţa, criminalitatea şi să facem înţeles faptul că primii afectaţi de elementele negative suntem noi, românii cinstiţi, veniţi pentru a se integra cât mai bine şi a-şi realiza un viitor pe pamântul italian", a concluzionat Vasile Ababei.

Andi Rădiu Realitatea din Italia

Ne puteți urmări și pe Google News