Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat joc un anunţ foarte important pentru milioane de români şi care se referă la pensii. Mai exact la majorarea cu 40% a pensiilor din România, vestea aşteptată cu interes de milioane de pensionari.
Într-o postare pe Facebook, fostul prim-ministru susţine că prin mărirea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie, economia românească ar putea fi relansată.
În opinia celui care a condus şi Senatul, creşterea pensiilor în toamnă ar încuraja consumul de mărfuri şi servicii pentru a căror producere se creează locuri de muncă.
„Ştiu, o să fiu pus la colţ de oamenii sistemului, de politrucii Guvernului, de analiştii care îşi iau soldele de la pădure, de toţi neaveniţii care nu au creat un loc de muncă şi nu au plătit o chenzină în viaţa lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: mărirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansării noastre.
(...) Ştiu că orice om politic care, în această clipă, susţine mărirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigaş politic. Cine să aibă curajul să facă o asemenea propunere când aproape jumătate de milion de concetăţeni ai noştri şi-au pierdut locurile de muncă şi încă pe atâţia s-au întors din străinătate?
Se va face dreptate socială pentru mai mult de un milion de pensionari care trăiesc cu mai puţin de 800 lei pe lună.
(...) Aceşti bani suplimentari pe care îi vor încasa se vor întoarce rapid în economie, pentru că ei îşi vor cumpăra cele necesare traiului.
Banii lor vor întreţine focul producţiei de bunuri şi vor permite zecilor de mii români care astăzi stau în şomaj tehnic să se reîntoarcă la muncă.
Vor mai fi cel puţin alte 2,5 milioane de români care sunt acum cu pensii până în 1.500 lei şi care vor primi o sumă de bani care le va face viaţa mai bună.
Şi ei vor cheltui aceşti bani pe bunuri de strictă necesitate şi vor întoarce banii în economie.
A treia categorie este cea a celor care vor putea să economisească câteva zeci sau sute de lei în fiecare lună.
(...) O parte din aceşti bani pot fi atraşi prin titluri de stat cu o dobândă atractivă pentru a finanţa adevărata relansare economică.
El a menţionat că, în prezent, mai mult de un milion de români beneficiază de ajutor de şomaj tehnic.
A fost un ajutor social necesar în faţa unei crize care a îngheţat economiile. Dar aceşti oameni nu vor să stea acasă pe ajutor de şomaj.
O dată pentru că banii sunt puţini şi, în al doilea rând, pentru că ei sunt oameni activi care nu vor să stea cu mâna întinsă la Guvern. Dar locurile lor de muncă depind de consumul mărfurilor sau serviciilor pe care ei le produc.
Şi, în acest ciclu, o mărire consistentă a veniturilor pentru cât mai mulţi oameni poate fi cheia succesului. De ce să dăm ajutoare pentru stat acasă când putem să încurajăm consumul mărind pensiile aşa cum ne-am angajat?
Dacă guvernanţii nu ar pleca de la premisa greşită că mărirea pensiilor este doar o pomană pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai uşor să ia decizia corectă.
Abia mărirea cu 10% a pensiilor ar fi un cadou otrăvit! Pentru că această mărire nu acoperă nici măcar creşterea preţurilor din septembrie 2019 în septembrie 2020, ca să nu mai vorbim de inflaţia care ne aşteaptă după colţ”, a scris Tăriceanu joi pe Facebook.
Prin opinia sa, Tăriceanu îl contrazice pe ministrul Finanţelor, Florin Câţu, care a anunţat recent că Legea ce prevede majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani şi atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi agenţiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei din România.
„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii”.
Scenariile lui Cîţu
„Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a declarat luni seara la România TV.