Dîncu: În două săptămâni Guvernul va lansa o PLATFORMĂ NAȚIONALĂ pentru reducerea RISCULUI la dezastre
- Ana Petrescu
- 13 octombrie 2016, 20:30
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat joi că, în două săptămâni, Guvernul va lansa platforma naţională pentru reducerea riscului la dezastre, precizând că, în acest moment, există "o capacitate foarte mică a autorităţilor în a lua decizii şi a interpreta acţiunile".
"În două săptămâni, o să lansăm prin hotărâre de Guvern platforma naţională de reducere a riscului la dezastre. Corespunde normelor internaţionale, mecanismelor internaţionale care se practică în acest moment. Scopul este de a implica specialişti în risc seismic în gestionarea eficientă a dezastrelor şi în găsirea de soluţii", a spus Dîncu, la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizată la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
El a sadăugat că este nevoie ca viitoarele Guverne să continue proiectele şi eforturile actualului Executiv pentru reducerea riscurilor.
"Cred că este nevoie de o continuitate a eforturilor prin care acest Guvern a încercat să facă o guvernanţă pentru reducerilor riscurilor. Această guvernanţă sper să fie continuată de Guvernele care vor veni după aceea. Mă refer şi la alte tipuri de riscuri - şomaj, boală, sărăcie. (...) Sperăm că va fi continuitate şi proiectele vor fi duse mai departe", a adăugat Dîncu.
Potrivit vicepremierului, atunci când este vorba despre riscurile majore, "nu este loc de nicio politică partinică".
"Salvarea populaţiei este singurul comandament, nu este rost de nicio politică partinică când este vorba de dezastre", a mai arătat Dîncu, adăugând că o măsură poate fi şi înserarea în manualele şcolare a "culturii de securitate".
Vasile Dîncu a susţinut că, în acest moment, există "o capacitate foarte mică a autorităţilor în a lua decizii şi a interpreta acţiunile".
"Există lucruri care în acest moment funcţionează, avem şi resurse pentru asta, dar, să fim sinceri, avem o capacitate foarte mică a autorităţilor în a lua decizii şi a interpreta acţiunile. Spun că nu există proceduri. Dacă mă gândesc la modul în care a fost interpretată ieri situaţia în care un ursuleţ s-a prăvălit peste Sibiu şi a fost împuşcat, ne arată un indicativ pentru ceea ce se poate întâmpla într-o situaţie de urgenţă", a explicat Dîncu.
El a menţionat măsurile pe care Guvernul le-a întreprins în acest domeniu, arătând că a fost adoptată HG 557/2016 care stabileşte responsabilităţi foarte clare în ceea ce priveşte organizaţiile, stabileşte resursele şi răspunsul pentru fiecare tip de risc.
"Avem în acest moment un sistem naţional de management al situaţiilor de urgenţă, care are atât structuri permanente, cât şi structuri de activitate temporară. Ieri la Guvern am adoptat o hotărâre, am aprobat o sumă de destul de mare de 86 milioane de lei pentru administraţiile locale pentru a compensa pierderile produse de inundaţii", a amintit vicepremierul.